DIREKT: Orgelinvigning i Göteborgs konserthus

Här finns inget ljud
Efter mer än fem års förberedelser och tre års intensivt arbete är den klar, den nya orgeln i Göteborgs konserthus! Mattias Wager är solist när B Tommy Anderssons orgelkonsert ”Poseidon” premiärspelas.

Flera solokonserter med den nya orgeln har ägt rum den senaste veckan, men detta är den första tillsammans med orkestern, Göteborgs symfoniker.

På programmet står ett uruppförande av ett verk beställt just för invigningen: Orgelkonsert nummer 2, ”Poseidon” av B Tommy Andersson. Inspirerad av Carl Milles staty av havsguden på Götaplatsen berättar tonsättaren att han likt statyn och Milles estetik vill förena det klassiska med det moderna. Solist i orgelkonserten är Mattias Wager, domkyrkoorganist i Storkyrkan i Stockholm.

Det andra verket är Robert Schumanns första symfoni, ”Vårsymfonin”. Den skrevs 1841, året efter han gift sig med sin Clara, på rekordtid. Skissen till hela symfonin var klar på fyra dagar (och nätter) och den följande månaden växte verket fram i sin färdiga form. Uruppförandet skedde med Gewandhausorkestern i Leipzig, ledd av Felix Mendelssohn, och blev en sensation. Publiken längst bak i salen ska ha stått upp i försök att förstå hur sådana klanger kunde skapas.

Den gamla orgeln i Göteborgs konserthus byggdes 1937, bara två år efter konserthuset, och var ett formidabelt instrument. Men tekniken att fjärrstyra från mobilt spelbord var långt ifrån mogen uppgiften och många är berättelserna om följderna av det. Som när orgeln under en konsert började spela när den inte borde. Dirigenten skickade en arg blick på organisten som sträckte sina händer mot taket, sägandes, ”det är inte jag”. Så kunde det givetvis inte förbli och orgeln togs ur bruk nära två decennier sedan.

En planeringsgrupp med organister från Göteborgs internationella orgelakademi med professor Hans Davidsson i spetsen har i flera år arbetat sida vid sida med en orgelbyggarfirma. Tillsammans med konserthuset och fastighetsägaren har man steg för steg förverkligat vad som nu står färdigt.

Sändningen inleds med ett samtal mellan programledare Patrik Paulsson och professor Hans Davidsson om orgeln och dess tillkomst. Vi får klingande exempel och hör också en intervju med Mattias Wager.

Göteborgs symfoniker. Solist: Mattias Wager, orgel. Dirigent: Jukka-Pekka Saraste.

1. B Tommy Andersson: Poseidon, orgelkonsert nr 2 (uruppförande)
2. Robert Schumann: Symfoni nr 1, ”Vårsymfonin”

Direktsändning från Göteborgs konserthus.

Programledare: Patrik Paulsson 
Producent: Urban Hägglund 
Musiktekniker: Bengt Pettersson