DIREKT: Tjajkovskijs Jolanta från Kungliga operan

Här finns inget ljud
Tjajkovskijs sista opera om Kung Renés blinda dotter Jolanta sätts upp på Kungliga operan för första gången sedan 1928, denna gång i samarbete med Helikonoperan i Moskva och med en rad ryska solister.

Jolanta, dotter till Kung René av Provence, är blind sedan födseln men omhuldas av sin far och hovet så pass att hon inte är medveten om det. Hon har inget annat begrepp av världen än att den är så som hon upplever den och har därmed ingen sorg eller längtan efter att kunna se.

Så möter hon Greve Vaudémont, han kommer till slottet tillsammans med Robert som blivit lovad Jolantas hand för många år sedan men som nu kommer för att avböja den. Vaudémont och Jolanta är ensamma i trädgården och blir förälskade. Han berättar om saker som färger och ljus, något Jolanta tidigare inte visste fanns, och hon blir genast nyfiken - hon vill bli seende.

Med hjälp av Vaudémonts kärlek, lyckas medikus Ibn-Hakia med en operation som ger Jolanta synen tillbaka. Alla jublar och de båda får Kung Renés välsignelse.

Tjajkovskijs sista opera har alltså ett lyckligt slut, trots det tunga sinnesmod han drogs med vid den här tiden i sitt liv. Parallellt med denna opera komponerade han bland annat den symfoniska balladen "Voyevoda", inte att förväxla med hans opera med samma namn, och här möter vi ett helt annat slags tonspråk. Året efter kom sedan den sjätte symfonin, som inte alls tycks ha samma lyckliga slut som Jolanta.

Premiären ägde rum på Mariinskijteatern i Sankt Petersburg i december 1892, och eftersom det är en opera i en akt uruppfördes vid samma tillfälle Tjajkovskijs balett Nötknäpparen. Operan var en succé men baletten blev en besvikelse. Idag är rollerna omvända, och Jolanta har inte spelats på Kungliga operan sedan 1928. Här får vi höra en uppsättning som är ett samarbete med Opera Helikon i Moskva.

Text: Modest Tjajkovskij efter pjäsen ”Kung Renés dotter” av Henrik Hertz.

I rollerna:
René - Stanislav Shvets
Jolanta - Olga Shcheglova
Robert - Konstantin Brjinsky
Greve Vaudémont - Igor Morozov
Ibn-Hakia - Dmitry Yankovsky
Alméric - Jonas Degerfeldt
Bertrand - Lennart Forsén
Martha - Klementina Savnik
Brigitta - Vivianne Holmberg
Laura - Olga Deputatova

Regi: Sergey Novikov.
Kungliga operans kör och Kungliga hovkapellet. Dirigent: John Fiore.

Direktsändning från Kungliga operan i Stockholm.

Programledare: Martin Gribbe och Johan Korssell
Producent: Diyar Boskani
Musiktekniker: Johan Hyttnäs och Fredrik van der Pahlen
Tekniker: Staffan Schöier

Musik som spelats i avsnittet

  • 19.07
    Peter Tjajkovskij - Jolanta
    René - Stanislav Shvets Jolanta - Olga Shcheglova Robert - Konstantin Brjinsky Greve Vaudémont - Igor Morozov Ibn-Hakia - Dmitry Yankovsky Alméric - Jonas Degerfeldt Bertrand - Lennart Forsén Marth...
    Textförfattare: Modest Tjajkovskij