Vad är en värdig död?

55 min
Ska vi värna om den egna, fria viljan och tillåta dödshjälp eller beakta risken med att livet för människor med svåra och obotliga sjukdomar riskerar att värderas lägre om dödshjälp blir en möjlighet i Sverige? Diskussionen har återigen blivit aktuell och åsikterna är fortfarande många och starka, men tonläget verkar ha mjuknat.

I januari publicerade Björn Natthiko Lindeblad ett inlägg på sociala medier, där han berättade att han gått ur tiden och att han fått hjälp att dö. Debatten lät inte vänta på sig.

Argumenten mot handlar om rädslan för ett sluttande plan, alltså att allt fler med tiden skulle ha rätt till dödshjälp, Neuroförbundet lyfter fram oron för att man skulle sluta forska på t.ex ALS-patienter om alternativet med dödshjälp skulle finnas. Från Läkarförbundets sida är ett huvudbry i dag vem som skulle utföra dödshjälpen.

Men faktum är att det verkar ha skett en förskjutning i attityder hos framförallt läkare gentemot dödshjälp under de senaste åren. I en undersökning gjord år 2020 var en större andel läkare positiva till dödshjälp än när en liknande undersökning gjordes 2007. Läkaren PC Jersild, som är för införandet av dödshjälp i Sverige upplever att debatten blivit mjukare.

– Jag tycker att Läkarförbundet har mjuknat, de var väldigt hårda motståndare fram tills för några år sedan. Det känns överhuvudtaget som att det blivit lättare att prata om de här frågorna, säger han.

Gäster i programmet: PC Jersild, läkare och författare, Torsten Mossberg, ordförande i Läkarförbundets etik- och ansvarsråd, Lise Lidbäck, ordförande i Neuroförbundet, Anna Lindblad, etikforskare vid Karolinska institutet och Staffan Bergström, läkare.

Programledare är Ulrika Hjalmarson Neideman.

Här under listar vi tre organisationer där du kan få hjälp om du mår dåligt. 
Självmordslinjen - Mind för psykisk hälsa
Telefon: 90101
Chatt: chat.mind.se
Mejl: info@mind.se

De har öppet dygnet runt, varje dag. Vid akut självmordsrisk bör du ringa 112.

SPES - Riksförbundet för SuicidPrevention och Efterlevandes Stöd

SPES telefonjour: 020 – 18 18 00, alla dagar 19.00 – 22.00

Erbjuder även samtalsträffar, mm. Mer info på spes.se

1177 - Vårdguiden
Sjukvårdsrådgivning samt uppgifter om närmsta psykiatriska akutmottagning. 
Telefon: 1177
Webb: www.1177.se

Musik som spelats i avsnittet

 • 10.04
  Eric Vloeimans, Calefax Blåsarkvintett - Blue In Green
  Kompositör: Miles Davis
  Bolag: Buzz Records
 • 10.16
  Miles Davis, John Coltrane, Bill Evans - Blue in Green
  Album: Jazz Playlist
  Bolag: SME - Legacy Recordings