Drama i politik och musik: Nina Benner, Washington

3:13 min
Utrikeskrönikan 15 juli 2021.

Washington, torsdag,

Det är så mycket drama här just nu.

Nu de senaste dagarna har vi haft Texasdemokraterna - vid det här laget har ni nog hört talas om dem - de 51 ledamöterna i delstaten Texas representanthus som helt sonika rymde i förrgår - inte bara från representanthuset - utan från själva Texas. Det gjorde de för att förhindra att en ny lag om röstregler skulle klubbas igenom i delstatsparlamentet.

Republikanerna har majoritet där, men det krävs ändå att två tredjedelar av ledamöterna är på plats för att besluten ska gillas. Är de inte där så kan ordföranden skicka nationalgardet för att hämta dem - så länge de är kvar i delstaten alltså.

Men demokraterna packade i hemlighet sina väskor och stack - några tog med sig makar och småbarn också - och nu hänger de på en hemlig plats någonstans här i Washington - och det är lite oklart vad de har för plan och när de tänker åka hem.

Det låter som en politisk cirkus - och det är det väl delvis - men i botten ligger djupt allvarliga frågor. Demokratins framtid är ett begrepp som dyker upp hela tiden här i sommar - det används av både republikaner och demokrater - vare sig det handlar om vallagar - eller om den förre presidentens ogrundade anklagelser om valfusk - ja, det är rent existentiella politiska frågor som liksom ligger och dallrar i den fuktiga varma luften här i Washington.

Det är det ena politiska dramat som upptar min tid.

Det andra - är en äldre historia. När jag tänkte koppla av lite från nyhetsflödet igår, fick jag idén att - kanske sist på bollen men ändå - äntligen lyssna på musikalen Hamilton - som blev en succé här redan för sex år sen men som jag aldrig riktigt tagit mig an.

Kanske inte det smartaste valet om man vill koppla bort politisk dramatik - för Hamilton handlar om en av USA:s grundare - vid tiden för frihetskriget mot kolonialmakten Storbritannien. Den handlar om den amerikanska nationens demokratiska ideal - och om hur Washington blev dess huvudstad.

Det är dessutom riktigt bra musik - så där bra att den spelar i huvudet hela tiden, även när man egentligen borde börja ägna sig åt det där nyhetsflödet igen. Men det finns nånting med passionen - för politiken, för de stora orden och de ännu större striderna - som ekar hela vägen från 1770-talet och fram till i dag.

Nu i veckan togs de sista kravallstaketen bort från Kapitolium - och dagligen diskuteras fortfarande det som skedde där den 6 januari i år; stormningen av det parlament vars existens Alexander Hamilton och hans kompisar en gång la grunden för.

Så kanske är det inte ett så dumt val ändå, att ha den där musikalmusiken envist snurrande i skallen i Washington denna sommar - som ett slags soundtrack. Det är verkligen politik i luften här - det är ingen idé att försöka koppla bort den.