Dusch, nej usch – har det dagliga tvättandet och tvålandet blivit omodernt?

55 min
Att duscha eller inte duscha, det är frågan, eller i varje fall hur ofta man bör göra det. Kroppslig hygien har diskuterats flitigt den senaste tiden och fler tycks förespråka en måttligare renlighet.

Att tvätta sig handlar inte bara om att göra sig ren från smuts och svett, utan har också en hel del med sociala och kulturella normer att göra. Och, förstås klass. Under de senaste århundradena har det rena och luktfria samhället varit det som eftersträvats och badrummet har kommit att ta allt större plats i mångas hem. Men på senare tid har fler börjat framhålla fördelarna med att duscha mer sällan, både för miljön - men även för hudens skull.

I veckans Stil beger vi oss in i badrummet och gör ett nedslag i frågan om hur mycket, och ofta, vi duschar, badar och tvättar håret – och varför, egentligen.

Vi tittar närmare på ett något obskyrt internetfenomen där folk intresserar sig för hur olika celebriteter egentligen luktar, och frågar oss vad den här doftfascinationen kan bero på. Vi går även till botten med hur man på bästa sätt bör tvätta sitt hår och så dyker vi ner i den historiska tvålreklamens värld, där skönhet och tvål gjordes synonymt.

Veckans gäst är Gustav Bergström (också känd som Rävjägarn), specialist på byggnadsvård och arkitektur och en av författarna till boken Tidstypiska Kök & Bad 1880-2000.

Musik som spelats i avsnittet

 • 10.09
  - Vivre Pour Vivre
  Album: A Man And A Woman / Live For Life
  Kompositör: Francis Lai
  Bolag: Drg
 • 10.23
  Bill Frisell - Another Momentary Suspension Of Doubt
  Album: History Mystery
  Kompositör: Bill Frisell
  Bolag: Nonesuch
 • 10.28
  Ella Fitzgerald, Gordon Jenkins - I'm Gonna Wash That Man Right Outa My Hair
  Album: The Chronological Ella Fitzgerald
  Kompositör: Richard Rodgers
  Bolag: Classics
 • 10.30
  Johann Strauss Orchestra André Rieu - The Second Walz, Op. 99A
  Kompositör: Dmitri Shostakovich
  Bolag: Polydor
 • 10.30
  André Rieu - Waltz No.2
  André Rieu
  Les Plus Grands Succès
  Etikett: Universal Music
 • 10.48
  Monster Rally - Washed Ashore
  Kompositör: Ted Feighan
  Bolag: Gold Robot Records