Ebba Busch (KD): Varför sköt inte polisen skarpt?

35 min
Det borde ha varit islamister och upprorsmakare som är skadade, inte svensk polis, säger Ebba Busch (KD). Hör henne i Ekots lördagsintervju.

Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch (KD) riktar nu kritik mot de regionala polisledningarna för hanteringen av upploppen i flera svenska städer under påskhelgen.

Hon frågar varför poliserna på plats inte fick order om att gå tillbaka in under upploppen och varför de istället beordrades att retirera. Hon öppnar också för att polisen i situationer som denna använder sina tjänstevapen och skjuter skarpt.

– När vi står i ett läge där någon vill döda den som står för att upprätthålla lag och ordning och skydda oss alla, då måste det vara möjligt för polisen att eskalera till den nivån som krävs, säger hon.

“Problematiskt att Finland leder Natofrågan”

Ebba Busch (KD) säger i den del av intervjun som handlar om ett eventuellt framtida Nato-medlemskap att statsminister Magdalena Andersson (S) låter Finland leda Sverige in i Nato.

– Vi borde, oavsett vad vi tycker om ett Nato, ha en livskraftig diskussion mellan partierna om förutsättningarna för ett Nato-medlemskap och vilka krav i kan ställa på Nato, säger hon bland annat.  

Om Ebba Busch

Namn: Ebba Busch, partiledare Kristdemokraterna
Ålder: 35
Bakgrund: Partiledare för Kristdemokraterna sedan 2015, invald i riksdagen 2018.

Gäst: Ebba Busch, partiledare Kristdemokraterna
Kommentar: Tomas Ramberg, inrikespolitisk kommentator på Ekot
Programledare: Henrik Torehammar
Producent: Anna Pandolfi
Tekniker: Stina Fagerberg