Edouard Lalos Symfonie Espagnole

Här finns inget ljud
Hör den unga violinisten Ellinor D'Melon hänföra publiken som solist med Norrlandsoperans symfoniorkester i Symphonie Espagnol av Edouard Lalo.

Ellinor D'Melon är född och uppvuxen på Kuba och tog sina första fiollektioner som tvååring. Hon var bara fem år när hon gav sin första konsert och var fullfjädrad solist med välkända orkestrar och dirigenter som 14-åring. I år blir hon 22.

Till Umeå och Norrlandsoperan kom hon för att spela Symphonie Espagnol av Edouard Lalo. Det är musik som är kryddad med spanska rytmer, teman och danser. Till exempel hörs en seguidilla, samma sorts dans som ligger till grund för en av ariorna i Bizets Carmen.

Norrlandsoperans symfoniorkester inleder konserten med Lotta Wennäkoskis ”Om fotspår och ljus”, musik som bygger på operan Asiens ljus från 1910, komponerad av Ida Moberg. Moberg är en av de kvinnliga tonsättare som raderats ur historieböckerna, men som återupptäckts ganska nyligen.

Sist får vi höra Paul Hindemiths ”Lustige Sinfonietta”. Han var bara 21 år när han fick veta att hans pappa hade stupat vid fronten i första världskriget. Den unge kompositören hanterade det sorgliga beskedet genom att skriva musik full av humor och diverse musikaliska upptåg.

”Kriget är så sorgligt”, skrev han, ”att det vore en god sak om det gick att motverka hela denna period med hjälp av humor”.

I programmets sista 30 minuter stannar vi kvar på Norrlandsoperan, men förflyttar oss i tiden, till november 2016 och till uruppförandet av Anders Nilssons Symfoni nummer 3: ”Orfeus och Eurydike”.

När Anders Nilsson var färdig med sin symfoni upptäckte han hur nära den följde den sorgliga historien om Orfeus och Eurydike, som i sin tur flätades samman med hans egen äktenskapskris, som ändå fick ett lyckligt slut.

Orfeus instrument lyran, här i form av en harpa, har en central roll framför allt i andra satsen. Tredje satsen är väldigt rytmisk, som en backanal. Det var ju backanterna som slog ihjäl Orfeus och krossade hans lyra när de tröttnade på hans eviga klagosång över den förlorade Eurydike.

Norrlandsoperans symfoniorkester. Solist: Ellinor d'Melon, violin. Dirigent: Ville Matvejeff.

1. Lotta Wennäkoski: Om fotspår och ljus
2. Eduoard Lalo: Symfonie Espagnole
3. Henri Vieuxtemps/arr. Ellinor d'Melon: Yankee Doodle ur Souvenirs d'Amérique (extranummer)
4. Paul Hindemith: Lustige Sinfonietta

Konsert från 25 november 2021, Norrlandsoperan i Umeå.

5 Anders Nilsson: Symfoni nr 3, ”Orfeus och Eurydike” Konsert från 24 november 2016, Norrlandsoperan i Umeå. Norrlandsoperans symfoniorkester Dirigent: James Feddeck

Programledare: Märet Öman
Producent: Kjell Oscarsson
Musikproducent: Pär Freij
Musiktekniker: Bo Andersin

Musik som spelats i avsnittet

 • 19.04
  Lotta Wennäkoski - Om fotspår och ljus (2019)
  Norrlandsoperans symfoniorkester (ork), Ville Matvejeff (dir)
 • 19.17
  Eduoard Lalo - Symfonie Espagnole op 21 (1874)
  Norrlandsoperans symfoniorkester (ork), Ville Matvejeff (dir), Ellinor d'Melon (vl)
 • 19.52
  Henri Vieuxtemps, Ellinor d'Melon (arr) - Yankee Doodle ur Souvenirs d'Amérique op 17 (1845)
  Ellinor d'Melon (vl)
 • 19.57
  Paul Hindemith - Lustige Sinfonietta op 4 (1916)
  Norrlandsoperans symfoniorkester (ork), Ville Matvejeff (dir)
 • 20.29
  Anders Nilsson - Symfoni nr 3 Orfeus och Eurydike (2015)
  Norrlandsoperans symfoniorkester (ork), James Feddeck (dir)