Elchocken och ministerns omöjliga löften

30 min
Om hur Sverige hamnade i skenande elpriser, ansträngda elsystem och om omöjliga löften om snabb förändring.

Mats bor i Enviken i nordöstra Dalarna. I vintras fick han och hans familj en chock när elräkningen kom. Trots att han gör allt för att minska energikostnader – de eldar med pellets, har sjövärme och solceller – så blev decemberräkningen på 17 000 kr, fyra gånger så mycket som december förra året.

– Hade jag inte haft extrajobb nu, då hade det inte gått, säger Mats.

Regeringens förklaring på prisökningen: "Putin-priser"

Strax efter Rysslands invasion av Ukraina lanserar Regeringen ett nytt begrepp som förklaring till energipriserna: Putin-priser.

Men det finns fler faktorer. Elsystemexperten Maja Lundbäck:

–Man har lagt ner planerbar produktion i södra Sverige. Vi pratar inte bara kärnkraftsanläggningar utan även kraftvärmeverk.

Planerbar elproduktion har minskat

2015 höjde regeringen effektskatten på kärnkraft. Det bidrog till att fyra kärnkraftsreaktorer lade ner, nu senast två reaktorer på Ringhals som togs ur bruk 2019 respektive nyårsafton 2020.

Enligt en rapport från forskningsorganisationen Energiforsk, skulle elpriserna i höstas varit mellan 30 och 45 procent lägre om Ringhals nedlagda reaktorer fortsatt producera el, allt annat lika.

De höga elpriserna beror alltså inte bara på Putins Ryssland utan är också ett resultat av att Sverige, i takt med att planerbar elproduktion har tagits bort, blivit alltmer påverkade av elmarknaden på kontinenten.

– Vi blir ju mer och mer känsliga för variationer av kol-, olja- och gaspriserna för att vi måste importera, säger Maja Lundbäck.

Effektskatt påverkade avvecklingsbeslut av kärnkraft

Vattenfalls Torbjörn Wahlborg uttalade sig i SVT förra året om beslutet att stänga Ringhals 1 och 2.

”Beslutet var Vattenfalls, men jag kan också konstatera, hade vi inte haft effektskatten som vi hade 2015 så hade vi inte tagit det beslutet.”

Men energiminister Khashayar Farmanbar menar idag att beslutet inte hade med skatter eller politik att göra.

– Det är inte den bilden jag har. Men det är en bild som jag fått att det är ett kommersiellt beslut baserat på att det inte fanns lönsamhet i att uppgradera.

Varför tror du han säger så? Det här var ju en intervju förra året?

– Jag vet inte varför han säger det. Han har säkert sina skäl.

Men ni kan inte ha rätt båda två menar jag?

– Man kan ha olika bild av verkligheten också.

Omöjliga löften om havsbaserad vindkraft

Energiministern har flera gånger sagt i medierna att svenskarna inom två år kommer att märka skillnad i elpriser, när Svenska Kraftnät förbättrar elöverföringen eller när vi bygger vindkraftverk till havs. Från P4 Extra i januari:

– Bygger vi vindkraftverk till havs så pratar vi om ett antal år, ett eller två år, säger Farmanbar.

Men Svenska Kraftnät skriver att det inte kommer finnas några vindkraftverk på havet inom två år, utan först framåt 2030. Lina Kinning på branschorganisationen Svensk Vindenergi säger samma sak.

– Ja, förutsatt att tillstånden kommer på plats så kan vi se de första havsbaserade vindkraftparkerna i Sverige från och med 2028 och framåt.

Musik som spelats i avsnittet

 • 10.04
  Kraftwerk - Autobahn
  Album: Control
  Kompositör: Ralf Hütter, Florian Schneider
  Bolag: Warner Bros
 • 10.22
  René Aubry - Titubant
  Album: Forget Me Not
  Bolag: René Aubry
 • 10.27
  Kraftwerk - Autobahn
  Album: Control
  Bolag: Warner Music UK Ltd