Elefanten i rummet – vad gör du när chefen håller tal? Andreas Liljeheden, Bryssel

3:04 min
Utrikeskrönika 23 september 2021.

Bryssel torsdag,

Tänk dig att din chef håller ett långt tal i företagets finaste konferensrum. Ett stort och högtidligt tal -  en vision för hela er verksamhet för det kommande året.

Föreställ dig sedan att du under det där talet plockar upp något ur din väska som du kan pyssla med medan chefen pratar om sina storslagna idéer. Till exempel en anti-stress-målarbok, en rubiks kub eller kanske en stickning.

Och förresten, tänk dig också att det hela sänds på webben för allmän beskådan.

Hade det varit okej på ditt jobb? Hade det uppmuntrats eller hade kollegorna tittat snett på dig? Och framförallt: vad hade chefen sagt?

Detta är i alla fall vad som hände förra veckan när Ursula von der Leyen, EU-kommissionens ordförande, höll sitt årliga linjetal i Europaparlamentet i Strasbourg.

Medan EU-bossen lade fram sin vision för hela unionens politik plockade två av hennes kommissionärer fram lite förströelse. Det var Sveriges Ylva Johansson och Danmarks Margrethe Vestager som satte sig att sticka medan de lyssnade på von der Leyen när hon la fram planer om alltifrån en försvarsunion till en hälsounion och nya lagar som ska göra EU världsledande på halvledare.

Efter vissa efterforskningar har jag fått reda på att Ylva Johansson stickade julklappar till sin närmaste stab. Hör ni det, ni anställda, tittar ni riktigt noga på klippen från talet kanske ni kan gissa er till vad ni kommer få i år.

Faktum är att de fick mjuka stickade klappar även förra året. Då hade Johansson stickat raggsockor i olika kulörer till ett 20-tal av sina närmaste medarbetare.

Vad danskan Margerethe Vestager ska göra med sin stickning vet jag inte riktigt. Enligt nyhetssajten Politico stickade hon en elefant. Du hörde rätt, en elefant.

Både Vestager och Johansson har sagt att stickandet hjälper dem att behålla skärpan under långa möten.

Vad jag kan bedöma har klippen med de stickande nordiska kommissionärerna generellt bemöts av gillande i sociala medier även om vissa har tyckt att det var respektlöst och förkastligt.

Chefen, Ursula von der Leyen, som var den som talade, verkade i alla fall inte bry sig.

Och personligen tycker jag det är ganska befriande. För nästa gång jag sitter på Kommissionen dagliga presskonferens och lyssnar på en fråga som ställs för typ tusende gången och som jag vet inte kommer att besvaras den här gången heller så kan jag i fortsättningen helt ogenerat, med gott samvete och med de stickande kommissionärerna i bakhuvudet, plocka upp något annat att sysselsätta mig med.

Det kanske inte blir en stickning. Jag har inte stickat sedan syslöjden i skolan för en herrans massa år sedan. Men jag kan sy och jag har en del syprojekt med gamla avlagda jeanstyg som legat och väntat på mig i flera år.

Så om ni skulle se en journalist som sitter och syr på någon av Kommissionens kommande presskonferenser, ja då är det nog bara jag som försöker behålla skärpan.