Elisabeth Ohlson hör historien eka i konstdebatten i Borås

54 min
Borås kulturhus beslut att stoppa delar av Sadaf Ahamadis utställning, med kvinnofigurer i tunga heltäckande betongslöjor, med hänvisning till den höjda terrornivån blev veckans stora kulturdebatt.

Det är inte första gången hot om terrorism påverkar en konstutställning i Sverige. 2010 arbetade fotografen Elisabeth Ohlson med Jerusalem, en utställning om hbtq-personer i Jerusalem som Världskulturmuseet beställt. Men så kom signalerna, museet hade fått kalla fötter och ville stoppa den. För vår reporter Emma Engström berättar Elisabeth Ohlson att hon har aldrig kunnat släppa det som sedan hände.

SOLVEJ BALLE OM HUR ÅRETS MEST OMTALADE ROMAN KOM TILL

Solvej Balle är författare till årets litterära sensation, romansviten ”Om uträkning av omfång”. Balle debuterade 1986 och fick en del uppmärksamhet redan då, men med ”Om uträkning av omfång” golvar hon stora mängder nya läsare. Det är tunna böcker, sju delar är planerade, på danska finns än så länge fyra. Idén till romanerna kom till henne en morgon 1987, när hon tappade sin väckarklocka i golvet. Men det tog tid innan hon vågade börja skriva. ”Jag försökte länge smita undan idén”, säger hon till P1 Kulturs reporter Anna Tullberg.

AU PAIR-LIVET - ÄR DET ARBETARLITTERATUR?

En yrkesgrupp som fortfarande är ganska sällsynt i litteraturen är företrädesvis kvinnor med engelskklingande jobbtitlar som ”nanny” eller ”au pair”, och på svenska barnflicka. Nu kommer en roman som rör sig helt i den världen. Den heter ”På undersidan av dagen” och är skriven av Emeli Bergman. Är det rent av en del av pånyttfödelsen av genren arbetarlitteratur? P1 Kulturs kritiker Nina Asarnoj har läst boken. Hon nämner också ”Au Pair” av Cecilia Hansson och ”Arbetarlitteraturens återkomst” av Rasmus Landström.

BRÖDERNA SALAZAR ÅTERVÄNDE TILL CHILE

Efter en gemensam resa till Chile började bröderna Masse och Salla Salazar - kända från bland annat The Latin Kings - fundera över hur deras liv hade sett ut om inte deras föräldrar lämnat Chile. Det ledde till ett samarbete med chilenska artister och inspelning i en studio på plats. Nu är första singeln ute och en kort dokumentär om arbetet i projektet som fått namnet ”Origen” - vilket betyder ”ursprung” på spanska.

HÖST I TV-TABLÅN

Kulturredaktionens Björn Jansson har koll på SVT:s filmutbud och tipsar om några av höjdpunkterna.

Programledare: Lisa Bergström
Producenter: Estrid Holm och Anna Tullberg

Musik som spelats i avsnittet

 • 13.17
  PJ Harvey - I Inside the Old I Dying
  Album: I Inside the Old I Dying
  Bolag: PTKF
 • 13.22
  Zbigniew Preisner - Milosc od pierwszego wejrzenia (Love at first sight)
  Album: Bleu Blanc Rouge
  Bolag: Because Music/WMI
 • 13.26
  Einstürzende Neubauten - Alles Wieder Offen
  Einstürzende Neubauten
  Alles Wieder Offen
  Etikett: Potomak
 • 13.28
  PJ Harvey - I Inside the Old I Dying
  Album: I Inside the Old I Dying
  Bolag: PTKF
 • 13.46
  Maiky, Dixson Waz, Gabo El Chamaquito - Yo Me La Buscaba
  Kompositör: Marcelo Salazar Campos
  Bolag: Redline Records /Redline Recordings/
 • 13.58
  PJ Harvey - I Inside the Old I Dying
  Album: I Inside the Old I Dying
  Bolag: PTKF