Elitidrottare extra utsatta för psykisk ohälsa: "Känslan av att aldrig bli nöjd är en mörk motor"

46 min
Under OS berättade flera kända toppidrottare om sin psykiska ohälsa. Och nya spelfilmen Tigrar på bio skildrar ett ungt fotbollsproffs och hans väg från barndomsdröm till mardröm. Vi pratar om mental ohälsa inom elitidrott men också om hur måttlig fysisk aktivitet kan hjälpa mot psykisk sjukdom.

– Perfektionismen, att alltid vilja bli bättre, är en otroligt stark motor, men det är också en mörk motor för du är aldrig riktigt nöjd med dig själv, säger forskaren i idrottspsykologi Göran Kenttä på Gymnastik- och idrottshögskolan GIH. 

Han forskar om mental ohälsa hos elitidrottare och är också kunskapsstöd åt Riksidrottsförbundet. Dessutom var han med och startade den första svenska kliniken för mental hälsa, för elitidrottare och elittränare, för några år sedan. Han berättar att vissa idrotter är mer utsatta än andra.

I Vetenskapspodden hör vi också exfotbollsspelaren Martin Bengtsson som är den verkliga person filmen Tigrar handlar om. 

Men vi tittar också på en helt annan sida av psykisk hälsa och fysisk aktivitet, nämligen den där motion används som behandling MOT psykisk sjukdom. Vi får bland annat följa med på ett behandlingspass, något som kallas "braining", på en gräsmatta utanför Huddinge sjukhus.

Musik som spelats i avsnittet

 • 14.31
  Myra Granberg - Lose my mind
  Album: Lose my mind
  Bolag: SME - Columbia
 • 14.32
  Röyksopp - Do It Again
  Album: Do It Again
  Bolag: Dog Triumph/Wall Of Sound
 • 14.32
  Black Eyed Peas/Ozuna/J. Rey Soul - MAMACITA
  Album: MAMACITA
  Bolag: Epic