Från ”Priscilla” i Venedig till populärt kaos i ”The Bear”

54 min
Filmfestivalen i Venedig är igång trots skådespelarstrejken i Hollywood. Dessutom: varför har restaurangkaoset i ”The Bear” blivit så vansinnigt populärt?

DOKUMENTÄR OM BILDENS MANIPULATIVA KRAFT

Dokumentären med den luriga titeln ”And the King said, What a fantastic Machine” har gjort succé på flera av de stora festivalerna som Sundance och Berlinale. Filmen är en lektion i bildhistoria och börjar med fotografiets födelse 1828 och fortsätter in i våra dagars TikTok och Youtube-dominerade värld. Vi får besök av de två regissörerna: Axel Danielsson och Maximilen Van Aertryck.

STRESSIGT RESTAURANGLIV I SÄSONG 2 AV ”THE BEAR”

TV-serien ”The Bear” om den lilla sandwich-syltan i Chicago kom från ingenstans men fick snabbt rykte om sig att vara förra årets bästa TV-serie. Nu har säsong två kommit och syltan ska upp på MIchelinguide-nivå. TV-kritikern Caroline Hainer och Kulturredaktionens Jenny Teleman diskuterar hur stressen i ett restaurangkök kan bli stor dramatik och varför det är så kul med matlagning på TV.

KLASSIKERN OM KARIN OCH CARL LARSSONS HYTTNÄS

Lilla Hyttnäs i Sundborn eller Carl Larsson-gården som den heter numera är ett av de populäraste utflyktsmålen i Dalarna sommartid. Den verkar också ligga helt rätt i tiden och bara i år har det kommit flera böcker som tar fasta på heminredningen och trädgården. För det är gården som allkonstverk i Art-and Crafsrörelsens anda som lockar nya generationer. Katarina Wikars har gjort dagens Klassiker.

KULTURMINISTERN UTTALAR SIG OM MUSEIKRISEN

Klockan 13 idag, fredag 1 september, håller kulturminister Parisa Liljestrand och finansmarknadsminister Niklas Wykman presskonferens med anledning av krisen på statens kulturfastigheter. Nationalmuseum hotas av stängning på grund av för höga hyreskostnader och Naturhistoriska Riksmuseet och Operan är i akut behov av renovering. P1 Kulturs Mattias Berg kommenterar.

Programledare: Cecilia Blomberg
Producent: Nina Asarnoj

Musik som spelats i avsnittet

 • 13.29
  Refused - New Noise
  Album: The E.P. Compilation
  Bolag: Burning Heart Records/Epitaph
 • 13.39
  David Byrne - Glass, Concrete & Stone
  Album: Grown Backwards
  Bolag: Nonesuch
 • 13.43
  Nick Cave & Warren Ellis - Martha's Dream
  Album: The Proposition (Original Soundtrack)
  Bolag: (C) 2005 Surefire Film Production 3 LLP, PacifiFilm and Television Commission, UK Film Council / Mute Records Ltd., a BMG Company, under exclusive license to INgrooves
 • 13.51
  Ryuichi Sakamoto - Arriving at Fort Kiowa
  Album: Arriving at Fort Kiowa
  Bolag: WMG - Milan Records