Ema Nikolovska sjunger sånger av Franz Schubert

Här finns inget ljud
Välkomna till en recital vid en årlig Schubertfestival i Barcelona. Den unga kanadensisk-makedonska mezzosopranen Ema Nikolovska sjunger till pianospel av en veteran i musiklivet: Wolfram Rieger.

Nu ska vi till klostret och sjunga Schubert...  Det är Franz Schubert-föreningen, eller sällskapet, i Barcelona som anordnar Schubertíaden i Vilabertran, som ligger en bit bort från Barcelona, norröver, mot den franska gränsen och nära staden Girona och Figueras.

Vi ska få lyssna till den mezzosopranen Ema Nikolovska som ska sjunga sex sånger av Schubert, en av Schumann och en av Brahms. Vid pianot sitter Wolfram Rieger. Redan 1993 spelade han för första gången vid den här Schubertfestivalen som 2021 genomfördes för 29:e gången.

Schubertiaden anordnar konserter med ett stort antal storstjärnor, men de ger också tillfälle för yngre sångare att få höras, som Ema Nikolovska som är en BBC New Generation Artist. Hon är uppvuxen i Toronto i Kanada där hon studerat sång och violin, för att därefter vidareutbilda sig vid Guildhall i London. Ema Nikolovska har redan uppträtt – eller ska – på flera av de stora scenerna i Berlin, London, BBC proms, Verbier, Hamburg och i Göteborg januari 2022.

Wolfram Rieger är en veteran som sedan 80-talet varit pianist vid ett närmast oändligt antal recitals tillsammans med några av de stora sångarna som till exempel Fischer-Dieskau, Bonney, Hampson, Bär, Schreier, Goerne och Prégardien. Han är också en kammarmusiker av rang. Vid den här Schubertfestivalen spelade Wolfram Rieger första gången 1993. Årets festival var den 29:e i ordning. 

Ema Nikolovska, mezzosopran, Wolfram Rieger, piano.

1. Franz Schubert:
a) Der Schmetterling (Friedrich von Schlegel) D 633
b) Das Lied im Grünen (Friedrich Reil) D 917
c) Die Rose (Friedrich von Schlegel) D 745
d) Der Blumen Schmerz (Johann Maylath) D 731
2. Johannes Brahms: Sapphische Ode (Hans Schmidt)
3. Robert Schumann: Röselein, Röselein! (Wilfried von der Neun)
4. Franz Schubert:
a) Auf dem Wasser zu singen (Leopold Stolberg) D 774
b) Der Musensohn (Johann Wolfgang von Goethe) D 764

Konsert från 28 augusti 2021, klostret i Vilabertran.

Programledare: Per Feltzin

Musik som spelats i avsnittet

 • 21.31
  Franz Schubert - Der Schmetterling
  Ema Nikolovska, Wolfram Rieger
 • 21.34
  Franz Schubert - Fem sånger
  Ema Nikolovska, Wolfram Rieger
 • 21.51
  Franz Schubert - Auf dem Wasser zu singen
  Ema Nikolovska, Wolfram Rieger
 • 21.56
  Franz Schubert - Der Musensohn
  Ema Nikolovska, Wolfram Rieger