En å full av liv och att "ljudskåda" nattflyttande fåglar

96 min
Naturmorgon på lördag undersöker livet i och runt ett halländskt vattendrag. Vi ska också skåda fåglar - med öronen. Också berättar vi om den simmande havsörnen. Programledare är Mats Ottosson.

Livet i och runt en liten halländsk å är ämnet för Naturmorgons direktsändande fältreporter Lena Pettersson och hennes gäst Per Ingvarsson denna lördagsmorgon.
Fylleån heter vattendraget som rinner alldeles i utkanten av Halmstad och här hittas både lax och öring. Men vi nöjer oss inte med fiskarna utan vänder också ögonen mot trollsländornas värld. Och hoppas på att kunna få se kungsfiskaren.

Vi ska också få bekanta oss med ett nytt och annorlunda sätt att "skåda" fåglar. Under vårens och höstens flyttning väljer väldigt många fågelarter att flyga på natten, och de är därför osynliga för ögat. Men man kan höra deras lockläten från natthimlen. Fågelskådaren Teet Sirotkin har satt i system att spela in dessa läten, hela nätter i sträck, från sin balkong på tionde våningen i Stockholmsförorten Solberga. Naturmorgons Karin Gyllenklev är med när han i efterhand analyserar och artbestämmer den senaste nattens inspelning.

I veckans kråkvinkel gör Helena Söderlundh en genant upptäckt: hon lägger ofta mest märke till hanarna i naturen och missar honorna.

Och så ska vi ringa lyssnaren som blev vittne till när en havsörn simmade örnsim med sitt byte hela långa vägen in till stranden.


Programledare är Mats Ottosson.

Musik som spelats i avsnittet

 • 07.03
  Booker T. & The MG's - Comin' Home Baby
  Album: Green Onions
  Bolag: Rhino Atlantic
 • 07.42
  Pugh Rogefeldt - Funderingen
  Album: Funderingen
  Bolag: WMG - WM Sweden