En lyckad trollning: Filip Kotsambouikidis, Budapest

2:43 min
Utrikeskrönikan 20 september 2021.

Budapest, måndag

De uiguriska martyrernas väg leder upp mot en byggarbetsplats, där den korsas av Dalai Lamas väg, som i sin tur leder bort mot fria Hongkongs gata.
Gatustenen är nedsliten och polerad, lite hal som den kan bli efter att ha slitits under lång tid. Platsen är Budapest, ganska centralt ändå, även om det inte känns så.

Förr låg här Ferencvaros hamn, men under lång tid har marken legat öde. I Donau som flyter förbi ligger ett par övergivna, rostiga kanalbåtar.

Men gatuskyltarna är nya, de har satts upp av Budapests borgmästare Gergely Karacsony i protest mot ungerska regeringens planer på att bygga en filial av det kinesiska toppuniveritetet Fudan här.

Karacsony, en politisk motståndare till premiärminister Orban, försöker på så sätt provocera med gatunamn som är politiskt känsliga i Kina och därmed för den ungerska regeringen, som vill behålla goda relationer med landet.

Planerna på det nya Fudanuniversitetet i Budapest, i så fall det första på europeisk mark, har skapat kontrovers sedan de lanserades. Flera ungerska universitet och högskolor har de senaste åren larmat om hur de uppfattar att deras akademiska frihet begränsas allt mer. Det centraleuropeiska universitet, finansierat av George Soros – den ungerska regeringens fiende nummer 1 – har tvingats flytta stora delar av sin verksamhet ur landet.

Så när Fudanprojektet så blev känt, såg många det som ytterligare ett tecken på politiseringen av universiteten – Fudan, som är nära knutet till kinesiska staten och som för inte länge sen tog bort skrivningar om åsiktsfrihet i sina stadgar – ska dessutom finansieras med ett lån från Kina. En symbol, enligt kritikerna, för att Ungern rör sig österut.

Nu pågår här en dragkamp mellan det till stor del liberala, västtillvända Budapest, som bestämmer vad gatorna ska heta, och den ungerska regeringen, som skänkt marken till universitetsbygget.

Staden vill bygga studentlägenheter i stället, och hotar att lägga in sitt veto mot en sportarena som byggs samtidigt, om den inte får som den vill.

Hur dragkampen slutar återstår att se. Men byggs universitet är det inte omöjligt att kinesiska och ungerska politiker behöver rulla på de uiguriska martyrernas väg till invigningen. Och det vore, sett ur Gergely Karacsonys perspektiv, en ganska lyckad trollning.