Estonia och striden om kropparna

52 min
Estoniakatastrofen krävde 852 liv. Inga kroppar bärgades. Först nu görs nya dykningar för att dokumentera vraket. Hör beslutsfattarnas egna ord om varför det blev så här.

I den här dokumentären berättar Carl Bildt, Ingvar Carlsson och flera andra centrala beslutsfattare själva om hur och varför inga kroppar kom att bärgas från Estonias vrak.

En viktig fråga som utreds i den här dokumentären om Estoniakatastrofen är varför Sjöfartsverket - och inte Polisen - fick ansvaret för att bärga Estonia. Dessutom presenteras uppgifter som kan ha gjort Sjöfartsverket mindre benäget att driva på för en bärgning av Estonia och de dödas kroppar.

Nya dykningar vid Estonia 2022

Sommaren 2022 - snart 28 år efter att Estoniakatastrofen - görs nya dykningar vid vraket. Regering och riksdag ändrat i gravfridslagen som skyddar Estonia från dykningar och Haverikommissionen kan för första gången granska vraket noggrant. Lagändringen tvingades fram efter Henrik Evertssons dokumentärserie om Estonia från 2020. I den dokumentären visas bilder av ett okänt hål i skrovet som filmats trots gravfridslagen vid dykningar på vraket.

Programmet gjordes våren 2022.

Reporter: Erik Ridderstolpe
Produktion: Mikael Cohen
Slutmix: Elvira Björnfot

Musik som spelats i avsnittet

 • 15.04
  Amine Bouhafa - Ghost of a Child
  Album: Le sommet des dieux
  Bolag: BELIEVE - 22D Music
 • 15.23
  Fleshquartet - Pops
  Album: Wallander - The Music
  Bolag: Universal Music Ireland Ltd.
 • 15.55
  Amine Bouhafa - Ghost of a Child
  Album: Le sommet des dieux
  Bolag: BELIEVE - 22D Music