Ett år efter Sommar i P1 - ''Jag är så trött på kriget''

36 min
För ett år sedan sommarpratade Kateryna Martyniuk. Studenten i Lviv som valde att stanna i Ukraina efter Rysslands invasion. Hör henne berätta om om framtidsplaner, kriget och nyfödda barn.

Kriget i Ukraina pågår och pågår. I P4 Världen återvänder vi till Kateryna Martyniuk som bor i Lviv i västra Ukraina. Hon berättar om hur inställningen till kriget har förändrats under våren och om planer efter examen. Kateryna tar nämligen examen och planerar inför framtiden samtidigt som kriget söndrar.

Ukrainakorrespondent Lubna El-Shanti, beskriver väntan på den omtalade våroffensiven. Vi får även en uppdatering kring katastrofen med den brustna dammen.

Förändring för kvinnorna i Iran

Vi beger oss även till Iran i P4 Världen. Under hösten och vintern rapporterade medier över hela världen om protesterna där i samband med Mahsa Jina Aminis död. 22-åriga Mahsa dog i samband med att sedlighetspolisen grep henne i september. Orsaken till att hon greps var att hon inte burit sin slöja enligt regelverket. Händelsen skapade en enorm protestvåg mot den iranska ledningen.

Gilda Hamidi Nia, utrikesreporter på SVT berättar om vad protesterna har lett till och hur framtiden kan komma att se ut för kvinnor i Iran.

Atefeh Lind, kom till Sverige från Iran som 17-åring. Hör hur livet har förändrats för hennes familj och vänner som är kvar i Iran.

Programledare: Kajsa Boglind

Producent: Catarina Spåre Gustafsson

Tekniker: Christer Tjernell

Musik som spelats i avsnittet

 • 12.03
  Cat Stevens - Wild World
  Album: Remember
  Kompositör: Cat Stevens
  Bolag: Island
 • 12.14
  Zara Larsson - Can't Tame Her
  Kompositör: Zara Larsson, Kian Sang, Karl Ivert, Mnek
  Bolag: Sony Music
 • 12.26
  Maria Sur - Never Give Up
  Kompositör: Anderz Wrethov, Laurell Barker
  Bolag: Warner Music
 • 12.33
  Gavin Degraw - Summertime
  Kompositör: Gavin Degraw
  Bolag: Sony Music
 • 12.44
  Madonna - Frozen
  Album: Frozen
  Kompositör: Patrick Leonard, Madonna
  Bolag: Maverick
 • 12.57
  Shervin Hajipour - Baraye (Woman Life Freedom)
  Kompositör: Shervin Hajipour, Kianoush Yazdanyar