Eva Svanholm Bohlin – hela Lunds körmormor

42 min
Med högt ställda musikaliska ideal, ett driv och stor envishet har Eva Svanholm Bohlin påverkat tusentals körsångare genom sin långa dirigentkarriär i Lund. Men pappa Wagnertenoren ville annorlunda.

Dirigerat har Eva Svanholm Bohlin gjort ända sedan barnsben när småsyskonen fick agera lydig kör. Men det var inte självklart att dottern till Wagnertenoren och operachefen Set Svanholm skulle gå i pappas musikaliska fotspår. Tvärtom tyckte fadern att Eva skulle satsa på ett akademiskt yrke, varför inte mattelärare? Ett råd som den lydiga dottern följde.

Men Eva tog till slut ödet i sina egna händer och en flytt till Lund gav henne möjligheten att bygga upp barn- och ungdomskörer i staden från grunden – en verksamhet som fortfarande sprider ringar på vattnet i form av Lars Erik Larssongymnasiet, Lunds musikgymnasium grundat av dirigenten och pedagogen Eva Svanholm Bohlin 2001.

– Utan Eva hade jag inte varit där jag är idag, säger sångaren och skådespelaren Christopher Wollter i dokumentären.

I programmet medverkar också Eva Svanholm Bohlin själv. År 2016 fyllde hon, hela Lunds körmormor, 80 år.

Vi hör även dirigenten Sofia Söderberg, historieprofessorn Marie-Louise Rodén och Evas son, dirigenten Ragnar Bohlin.

Bakom P2 Dokumentär om Eva Svanholm Bohlin står producenten och programledaren Britta Svanholm Maniette. Hon växte upp med dirigenten och blev i vuxen ålder nyfiken på sin släkting.

En P2 Dokumentär från 2016.