Familjen och vännerna om Adriana som sköts till döds

31 min
Natten till 2 augusti 2020 är 12-åriga Adriana ute och köper hamburgare. Plötsligt avlossas flera skott mot platsen och Adriana träffas. Sju män är nu häktade misstänkta för inblandning i mordet.

Mordet på Adriana sker till följd av ett mordförsök på två män med misstänkt gängtillhörighet som utsattes för ett attentat när de befann sig på en offentlig plats med andra människor runt omkring sig.

Skjutningen är bara en av många som skett i södra Stockholm de senaste åren. En av de misstänkta för mordet har sedan länge haft en pågående konflikt med ledaren för det så kallade Vårbynätverket. Och den konflikten ligger bakom många av de dödsskjutningar som ägt rum under de senaste åren.

Vilken eventuell lojalitet som de två männen som ska ha varit tänkta måltavlor hade, är inte ännu helt klarlagt och vad som kan ha legat bakom attentatet kommer vi att återkomma till.

Skotten vid hamburgerrestaurangen var alltså inte ämnade att träffa Adriana utan de två männen som råkade befinna sig på platsen samtidigt. Men attacken var omdömeslös, 21 hylsor ska senare hittas av polisens tekniker och i åtalet om mordet på Adriana så ingår mordförsök på 16 andra personer som också befann sig på platsen.

I veckans avsnitt möter vi bland annat Adrianas mamma, gudmor och vänner som berättar om Adriana och händelsen som skakade samhället.

* Programtexten har ändrats med ett förtydligande att mordet inte sker i den då pågående konflikten mellan ledaren i Västerås och Vårbynätverkets ledare.

Programledare:

Evalisa Wallin

Viktor Ahldén

Medverkande:

Susanne Yakes, Adrianas mamma

Isabella Leikas, Adrianas gudmor

Maria Gard, Rektor på Adrianas skola

Melissa, Adrianas kompis

Awan, Adrianas kompis

Rosie, Adrianas kompis

Per, polis i lokalpolisområde Botkyrka

Producent: Viktor Papini

Ljudtekniker: Fredrik Nilsson

Kontakt: p3krim@sverigesradio.se 

Tipstelefon & Signal: 0734-61 29 15