Fares Fares – med självförtroendet i DNA:t

46 min
I höst både manus- och regidebuterar han med långfilmen "En dag och en halv". Men hos Fares Fares anas ingen nervositet. Varifrån kommer hans tilltro till sin egen förmåga?

Runt millennieskiftet var det inte ovanligt att folk skrek "Jalla Jalla!" efter honom på stan. Lillebror Josefs kulturkrockskomedi som gjorde Fares Fares till den frihetstörstande Roro med hela svenska folket, och som fick honom att kallas lika betydelsefull för integrationen som Zlatan.

Idag är han en av Sveriges mest framstående skådespelare på den internationella scenen, med filmer som Safe House och Zero Dark Thirty, och tv-serier som Westworld och Chernobyl på meritlistan. De senaste åren har han spelat huvudroller på arabiska i vännen Tarik Salehs hyllade filmer, The Nile Hilton Incident och Boy from heaven.

Nu tar han för första gången steget bakom kameran. Ändå finns inga premiärnerver. Varför inte?

"Livet sattes hela tiden på paus"

Sommaren 1987 flydde familjen Fares Sverige från krigets Libanon, efter att redan fyra gånger nekats uppehållstillstånd och utvisats. 14 år gammal blir Fares Fares nya projekt att bli svensk, så fort som möjligt. Lära sig språket och förstå den nya ungdomskulturen i ett Örebro där Depeche Mode och U2 är det enda som gäller.

Ändå har han aldrig tvivlat på sig själv och sin förmåga. Och aldrig ångrat valet att vaska skolan, och låta sig slukas av teatern.

Programledare: Martin Wicklin

Producent: Fanny Hedenmo

Kontakt: sondagsintervjun@sr.se

Musik som spelats i avsnittet

 • 08.16
  Leon Vynehall - Goodthing
  Album: Music for the Uninvited
  Bolag: 3024
 • 08.26
  Depeche Mode - Enjoy The Silence (Remastered Version) (Original)
  Album: The Best Of Depeche Mode Volume 1
  Bolag: Sire/Reprise