Farmor Agnes dukar upp till kalas!

30 min
Duka fint. Med linneduk och linneservetter. Fint porslin och silverbestick. Maria Lönnberg inspireras av sin farmor. Både dukningen och maträtterna. Det är dags för fler att duka fint!

Vi fick ett mail från Maria Lönnberg. Hon tyckte att vi borde göra ett program om dukning. Att duka fint. Att använda vit duk och silverbestick, som man gjorde förr. 

Föga anade hon att hon själv skulle medverka i programmet. Men så blev det. I oktober bjöd hon in Menys reporter Nina Frogneborn till sitt bord, dukat som farmor Agnes Lönnberg skulle ha gjort. 

Med manglad, vit linneduk, linneservetter, farmors servis och glas, silverbestick från mormor, smörhund, smörrullar, ostbricka, ja, hela kittet. 

– Att duka fint kan ibland skapa nervositet, säger Maria Lönnberg, som bor på en gård utanför Söderköping i Östergötland.

- Jag kan få kommentarer som ”Men tänk om jag spiller på den vita duken, oj vad mycket porslin du har och vad mycket disk det blir”. 

Så vad betyder det för Maria att duka fint?

– Att duka fint betyder att jag är glad över att få besök och att jag vill visa gästen respekt genom att den känner sig välkommen och får se nåt fint när den sätter sig vid bordet, säger Maria.

En hel del av våra program inspireras av mail som vi får från er lyssnare. Du kanske också har en idé eller tanke? meny@sverigesradio.se 

Musik som spelats i avsnittet

 • 10.12
  Penguin Cafe Orchestra - Cutting Branches For A Temporary Shelter (Live) (2008 Digital Remaster)
  Album: When In Rome...
  Bolag: Virgin Catalogue
 • 10.28
  Nino Rota, Carlo Savina - Amarcord
  Album: Amarcord
  Bolag: UMG - Creazioni Artistiche Musicali