Fascinationen för skräck

55 min
Oavsett om man hatar eller älskar skräck så verkar man inte komma undan den. Vad handlar människans fascination för skräck om och kan det finnas något läkande med att bli livrädd?

– Skräckgenren handlar om att få utlopp för känslor. Att kunna experimentera och komma närmare livet, och i yttersta fall att komma närmare döden, säger författaren och dramatikern Sara Elfmark Berggren. 

Det sägs att man kan dela in mänskligheten i två typer – de som älskar skräck, och de som hatar skräck. Men är det verkligen så enkelt?

– Det går inte att säga varför vissa gillar eller ogillar skräck, menar psykiatrikern Predrag Petrovic. Enligt honom kan det bero på att vissa personer får en större aktivering av belöningssystemet när de upplever skräck. 

Men miljön kan också vara avgörande för huruvida man lockas av skräck som underhållning. Enligt Bo Eriksson, historiker, så handlar inte skräck bara om rädsla. Det är också underhållning och en genre – skräcken hör till vår historia och kulturhistoria och har funnits lika länge som människor har lämnat konstnärliga spår efter sig.

Gäster i programmet: Predrag Petrovic, överläkare i psykiatri och forskare i kognitiv neurovetenskap, KI, Sara Bergmark Elfgren, författare och dramatiker aktuell med spänningsromanen Grim, Bo Eriksson, docent i historia vid Stockholms Universitet. 

Programledare: Ulrika Hjalmarson Neideman.

Producent: Shang Imam.

Reportrar: Sebastian Hedlund, Ninos Chamoun.

Programmet är direktsänt. 

Musik som spelats i avsnittet

 • 10.04
  Jessica Curry - The New Century
  Kompositör: Jessica Curry
  Bolag: Thechineseroom
 • 10.04
  Gareth Williams, Ennio Morricone, Prags Philharmoniska Orkester - The Thing
  Kompositör: Ennio Morricone
  Bolag: Silva Screen
 • 10.08
  Hildur Guðnadóttir - Penny Taken to the Hospital
  Album: Joker (Original Motion Picture Soundtrack)
  Bolag: Watertower Music