Fighter - vägen till världsmästarbältet

52 min
Proffsboxaren Patricia Berghult ska slåss för världsmästartiteln. Men stormatchen omges av fulspel och en ung boxare dör i ringen. Det är en skoningslös värld där livsdrömmen lätt kan gå i kras.

Patricia Berghult, 27, från Malmö tillhör världseliten i proffsboxning. Om hon varit kille, hade hon varit världskändis och ekonomiskt oberoende. Men hon är tjej och nästan okänd och jobbar halvtid på kontor för att kunna försörja sig.

Patricias stormatch om WBC-bältet

Patricias pappa Jocke har vigt sitt liv åt Patricias karriär. Han är hennes tränare och nu väntar de på att Patricia ska få gå sitt livs match: om WBC-bältet, den största och finaste titel en proffsboxare kan få. Matchen skulle ha arrangerats i Kanada sommaren 2021, men blir uppskjuten två gånger.

Första gången på grund av covid, den andra gången efter att en ung mexikanska dör i ringen. Matcharrangören är samma promotor som skulle arrangerat Patricias match.

Patricias andrecoach Kamran Kabinejad lyckas till slut få matchen till Sverige och för tredje gången på ett år ska Patricia toppa formen. I november 2021 går hon den tuffaste matchen hittills i sin karriär - och vinner.

Dokumentärmakaren och ljuddesignern Catharina Jaunviksna följde Patricia under nästan ett år bakom kulisserna i den hårda verkligheten för kvinnliga proffsboxare. Så här har vi aldrig hört boxning i radio förr.

Programmet sändes första gången i januari 2022.

Skapad, producerad och mixad av Catharina Jaunviksna, produktionsbolaget RITE.

Exekutiv producent: Lotta Malmstedt, Sveriges Radio

 

Musik som spelats i avsnittet

 • 15.05
  Hammock - Hope Becomes a Loss
  Album: Oblivion Hymns
  Bolag: Hammock Music
 • 15.45
  Jean Leonti - Into the Maze
  Album: The Zurich Account
  Bolag: Epidemic Sound
 • 15.46
  Trent Reznor and Atticus Ross - Resolve
  Album: Patriots Day (Original Motion Picture Soundtrack)
  Bolag: Lakeshore Records
 • 15.54
  Hammock - Hope Becomes a Loss
  Album: Oblivion Hymns
  Bolag: Hammock Music
 • 15.57
  James Horner - No Longer The Hunted
  James Horner
  Apocalypto (Score)
  Etikett: Hollywood Records