Modeskaparen Camilla Thulin synar filmen ”House of Gucci” i sömmarna

54 min
Listan över skådespelare i Ridley Scotts nya film innehåller bara stora namn: Lady Gaga, Adam Driver, Al Pacino, Jared Leto och Jeremy Irons. Men hur blev filmen – konst eller reklam?

Relationen mellan film och mode är stark och långvarig, de två konstformerna har levt i symbios sedan filmens födelse. I "House of Gucci" smälter de två storheterna samman helt och hållet. Modeskaparen Camilla Thulin och filmkritikern Mikael Timm kommer till studion för ett samtal om mode, film och gränsen mellan konst och marknadsföring.

KÖREN – EN FILM OM TENSTA GOSPEL CHOIR

Den hyllade gospelkören Tensta Gospel Choir, känd bland annat för sina samarbeten med artister som Robyn och Jenny Wilson, fyller 25 år i år. Nu har en dokumentärfilm om kören biopremiär. Det är en film om längtan efter gemenskap men som också ställer frågan på sin spets om det är möjligt att sjunga gospel utan att vara troende? P1 Kultur har träffat regissören Amanda Pesikan och körledaren Cedwyn Sandanam inför biopremiären.

CLARA SOLA – EN OVANLIG SVENSK FILM OM KVINNLIG SEXUALITET

Vi får besök av regissören Nathalie Álvarez Mesén som har gjort den festivalhyllade filmen ”Clara Sola” som utspelas i en liten by i Costa Rica. Det är en drömsk historia om en kvinna med övernaturliga krafter som kan bota sjuka och kommunicera med djuren. Det handlar också om hennes förälskelse i en ung man och hur hennes sexualitet vaknar, men att trots att hon är fyrtio år, kontrollerar hennes mamma och familjen varje steg hon tar. Reporter Felicia Frithiof och Helena Nordenberg.

BRUNO K ÖIJER FYLLER 70 i KLASSIKERN OM DIKTSAMLINGEN ”GILJOTIN”

Bruno K Öijer fyller 70 år idag... Grattis! Så då passar det ju extra bra att han ja eller snarare hans diktsamling "Giljotin" från 1981 dagens kalsskier här i P1 Kultur. Vi kommer att få vara med på en stormande uppläsning och höra vad poeten själv tycker om att beskrivas som svart dödsdemon och som guds gåva till mänskligheten. Björn Jansson har satt samman dagens klassiker.

Programledare: Lisa Bergström
Producent: Nina Asarnoj