Floraväktaren letar vårblommor - och prisade naturvårdaren om att hitta tröst i naturen

96 min
Ingela Carlström håller koll på hotade växter i Vetlanda. Vi möter Mats Rosenberg, kommunbiologen som återställt Oset och Tysslingen till ett naturligare liv.

Under fjolårslöv - och snö! - tittar vårblommorna fram. Morgonens fältreporter letar gullpudra, blåsippor och vårfryle i byn Eckerda strax utanför Vetlanda tillsammans med floraväktaren Ingela Carlström. Alldeles särskilt har vi ögonen öppna för lungrot - som är en växt som Ingela floraväktar. Vi tar också reda på vad det innebär att vara floraväktare.

Vi möter också naturvårdaren Mats Rosenberg, som ägnat stor del av sitt yrkesliv åt att göra igenvuxna områden runt Örebro till riktiga naturpärlor. Nu, när han drabbats av en svår sjukdom, är det vardagliga naturumgänget viktigare för honom än någonsin.

Sofie Malmström mötte en simmande havsborstmask och såg massor av "sandkorvar" på Koön norr om Göteborg. Hur hänger det där ihop? Vi ber marinbiolog Christin Appelqvist att förklara.

Och så en ny fågelsånglektion för att kunna skilja på två riktiga skönsångare: koltrast och dubbeltrast.

I veckans kråkvinkel gläds Lisa Henkow över sina nygamla grannar: fiskmåsarna som samlar sig för en ny häckning. Oavsett krig och kriser.

Programledare är Jenny Berntson Djurvall.

Musik som spelats i avsnittet

 • 06.30
  Digiffects Sound Effects Library - Crane Bird Version 1
  Album: Bird Sounds
  Bolag: Hot Ideas 2016
 • 06.55
  Emmy Lindström - Ålevangeliet
  Folkoperan
  Textförfattare: Stina Oscarson