Flygskam blir flygskatt och partiledarnas favoritserier

37 min
Om vad partierna tycker om att använda flyget, om partiledarnas favoritserier och vad det säger om dem, om en erotisk roman av en av Miljöpartiets första språkrör och om ett pinsamt ögonblick för moderaterna.

I sommar sänder vi specialavsnitt om de fyra ämnen som unga väljare mellan 16-29 år rankat som de viktigaste inför valet, enligt SOM-institutet.

Ordningen är miljö, brottslighet, invandring och sjukvård.

Den viktigaste valfrågan för unga är alltså klimatet. Vi pratar därför om hur partierna tycker olika kring att vi flyger så mycket, vilka som vill att vi ska flyga mindre och de som tycker att det inte är några problem.

Vi får också höra om en före detta statsminister som var känd för att flyga ofta och mycket.

Moas spaning handlar om kärnkraftverken. En svår fråga, och ännu svårare när man grottar i den inser hon. Men för oss reder hon förstås ut allt och gör det hela kristallklart. Vilka partier är för och vilka är emot kärnkraften? Det beror på för ”på sikt” är ett ord som återkommer mycket i debatten. Men hur långt är "på sikt" egentligen eller "medellångt sikt" som Jimmie Åkesson (SD) säger?

Vi pratar också om pinsamma ögonblick i politiken och det har aldrig varit så konstig stämning i studion som när vi får höra utdrag ur en erotisk roman skriven av en av Miljöpartiets grundare.

Eller när Moderaterna påstod att de var med och genomförde fri- och lika rösträtt för 100 år sen-något som egentligen var tvärtom.

Producent: Sukran Kavak

Digitalredaktör: Petrina Hinas

Programmet spelades in 2 juni 2022.