För Sue är det en fråga om liv eller död: Marie-Louise Kristola, London

3:33 min
Utrikeskrönika 28 oktober 2021.

London, torsdag.

Vänta lite, säger Sue när jag frågar om jag få ta en bild på henne, och så rättar hon till den vita prästkragen så att det stora silverkorset med Jesus på, som hänger runt hennes hals, syns tydligt mot den svarta koftan. Nu kan du fota säger hon och ler in i kameran.

Sue är 83 år och präst i den brittiska anglikanska kyrkan. Hon är också klimataktivist. Om bara någon timme ska hon sätta sig ner på gatan, mitt i en motorvägskorsning och försöka hinna klistra fast sina händer med superlim på asfalten, innan polisen kommer för att lyfta bort henne och hennes demonstrerande kamrater. Om hon lyckas kan det ta flera timmar innan konstaplarna i sina vit- och svart rutiga kepsar kunnat lösa upp limmet .

En stund senare växer kön av bilar och lastbilar som står blockerade på motorvägen. Några lastbilschaufförer blir så arga att de hoppar ner ur sina hytter och skriker och hotar att köra över hela den lilla gruppen demonstranter som nu sitter helt stilla i sina gula västar och lyckas stoppa hela trafiken. En chaufför river bort gruppens banderoll och tar tag i en demonstrant och försöker släpa bort honom från vägen, men då ingriper polisen som nu hunnit anlända och bär den gulvästade tillbaka. Inget våld är tillåtet, säger polisen till de kokande långtradarchaffisarna.

För Sue är det här en fråga om liv eller död. Vi står vid ett stup, säger hon. Om inte nästa veckas stora klimatmöte i Glasgow blir en framgång, så kan vi trilla över det där stupet. Då kan det vara för sent att rädda klimatet.

Demonstranternas budskap är att om Boris Johnsons regering såg till att isolera alla läckande brittiska hus så skulle människors inomhusklimat bli hälsosammare, energikostnaderna sjunka och landets utsläpp av koldioxid kunna minska med omkring sju procent. En win, win situation för alla, som dessutom skulle kunna skapa tusentals nya jobb, säger de.

Men här i motorvägskorsningen får de inte mycket sympatier. En del chaufförer jag pratar med säger visserligen att de håller med i sak, brittiska hem läcker som såll och energifattigdomen breder ut sig. Men även om budskapet må vara rätt är metoden helt galen och de har faktiskt ett jobb att göra! Det är väl inte deras fel om regeringen släpar benen efter sig!

Idag hann inte Sue få fram limmet och hon blir en av de första som lyfts bort från vägen. Kom ihåg att för varje person som skriker och hotar oss sitter tio andra tysta i sina bilar och håller med oss, resonerar hon. Som kristen är det min plikt att kämpa för mänsklighetens överlevnad. Jesus var radikal och olydig och de första kristna åkte också in och ut ur fängelset hela tiden, säger Sue med ett leende när hon förs bort mot den väntande polisbussen och den tunga trafiken på väg in mot London rullar igång igen.