Förföljd – jag kunde inte stoppa mig

38 min
Före detta stalkern Johan om vad som fick honom att sluta förfölja. Hör hans rannsakande berättelse och om vad samhället gör för att få stalkers att sluta. Del 3/4.

– Jag fattar ju inte, varför vill hon inte ha mig? Jag var tvungen att verkligen försäkra mig om att jag inte skulle tappa bort henne eller förlora henne.

Det var när Johan jobbade i ett tillfälligt projekt i ett bostadsområde som han började stalka, förfölja en kvinna. Först träffas de några gånger under ungefär en månads tid. Sedan vill kvinnan, som Kaliber kallar Elin, inte fortsätta träffas.

– Hon var en ju väldigt snäll person och försökte säga det på ett schyst sätt, men det spelade ingen roll på vilket sätt hon sa det för jag köpte det inte i alla fall.

Döms för stalkningsbrottet olaga förföljelse

Johan skriver hundratals meddelanden och söker upp henne.

– Det blir som en terror. Jag kan säga att jag är på väg dit, att jag står här utanför. Ibland gjorde jag det, ibland var jag inte ens där, men jag försökte ändå ha kontroll på henne.

Elin polisanmäler Johan som till slut åker fast och döms för stalkningsbrottet olaga förföljelse. Men det är först långt efter sonat brott som han förstår hur illa han betett sig mot Elin och många andra. Nu försöker han gottgöra vad han gjort och be om förlåtelse, men att kontakta Elin kommer Johan aldrig kunna göra igen. Det skulle göra mer skada än nytta.

– Idag beter jag mig inte alls på samma sätt. Jag kan bete mig illa, men jag har också möjlighet att stanna upp och ta tillbaka och be om ursäkt för vad jag gjorde. Men jag får ju också inventera mitt liv och se vad har jag varit för person, vad har jag gjort. (…) Jag får inte ducka, inte smyga undan. Jag behöver fejsa det helt enkelt, säger Johan.

Johan och Elin heter egentligen något annat.

Musik som spelats i avsnittet

 • 10.04
  Fiktion - Skinnskatteberg
  Kompositör: Erik Enocksson
  Bolag: Frukt Records
 • 10.11
  Late Night Tales - Bonobo Late Night Tales Continuous Mix
  Album: Late Night Tales - Bonobo
 • 10.21
  Gustavo Santaolalla - Requiem
  Album: Camino
  Bolag: Masterworks
 • 10.28
  Efterklang - Monopolist
  Album: Tripper
  Bolag: The Leaf Label