Förlåtelsens och försoningens dag - Annebelle Gyllenspetz

7:22 min
Behöver du försonas med någon?

I den judiska traditionen är det en viktig del av livet att varje år delta i den gemensamma syndabekännelsen och söka försoning med sina medmänniskor. Idag inleds högtiden
Jom Kippur som förutom Shabbat är den heligaste och viktigaste helgdagen i den judiska kalendern, en dag som ägnas åt fasta och böner.

Det här är min dag att tänka igenom vad som behöver bli bättre och be om att få vara med ett år till. Vi ber gemensamt om att få bli inskrivna i livets bok för det kommande året
Fastan under dagen är ett sätt att visa att vi ångrar oss och för att göra oss medvetna om att det finns människor i världen som inte fastar frivilligt, utan svälter.

Sen var det det där med skorna också.  En liten detalj som kan tyckas helt oviktig. Men i bibeltexten säger Gud till Moses att ta av sig skorna för att marken är helig. Idag ombeds varje jude att klä på sig enkla skor för att visa vördnad.

När jag sätter på mig enkla skor av tyg och gummi, är det inte för att demonstrera att jag avstår från att visa upp min fina garderob, utan för att påminna mig själv om att idag söker min Skapare kontakt med mig, bortom bekvämlighet och flärd. Idag står himlens portar vidöppna för mina böner, tankar och önskemål. Idag ropar Gud mitt namn, för han vill tala med mig. Och dig.

Annebelle Gyllenspetz är författare och föreläsare i Göteborg

 
Text

2 Mos:3

Musik

Yom Kippur Theme/Benedict Silberman

Musik som spelats i avsnittet

  • 05.46
    Benedict Silberman - Yom Kippur Theme
    Album: Yom Kippur Theme