Francesco Piemontesi spelar Mozarts 27:e pianokonsert

Här finns inget ljud
Vi får höra en konsert utan publik från residenspalatset i München med två stjärnskott som möter Bayerska Radions Symfoniorkester för första gången.

Som en del av det litauiska kulturåret i Bayern 2021 får den litauiska stjärndirigenten Mirga Gražinytė-Tyla debutera med Bayerska radions symfoniorkester. Med sig har hon den Schweiziska pianisten Francesco Piemontesi, även han en debutant med orkestern. Tillsammans framför man Mozarts pianokonsert nummer 27 och eftersom det inte fanns någon publik i salen passar man på att experimentera med en oortodox uppställning på scenen där pianisten är vänd helt mot orkestern istället för mot publiken.

Gražinytė-Tyla är känd för att hitta pärlor i den bortglömda repertoaren och till den här konserten har hon med sig en symfoni av Mieczysław Weinberg. Weinberg lär ha beskrivits av vännen Dmitrij Sjostakovitj som ”den bäste tonsättare du aldrig hört talas om”. Gražinytė-Tyla har nyligen spelat in Weinbergs andra symfoni med sin egen orkester, City of Birmingham Symphony Orchestra, på Deutsche Grammophon och hon är en viktig komponent i att Weinbergs musik är på väg att få det erkännande och den uppskattning tonsättaren aldrig lyckades få i Sovjetunionen.

Vi får även höra Beethovens Leonorauvertyr nummer 3, ett av inte mindre än 4 försök från Beethovens sida att skriva en uvertyr till sin enda opera. Leonorauvertyr nummer 3 blev inte den slutgiltiga uvertyren till operan, men däremot ett uppskattat och ofta framfört konsertstycke som Gražinytė-Tyla valt som avslutning på dagens konsertprogram.

Bayerska radions symfoniorkester. Solist: Francesco Piemontesi. Dirigent:Mirga Gražinytė-Tyla

1. Mieczyslaw Weinberg: Symfoni nr 2
2. Wolfgang Amadeus Mozart: Pianokonsert nr 27 B-dur
3. Ludwig van Beethoven: Leonorauvertyr nr 3

Konsert spelades in av den Bayerska radion 26 mars 2021 i Herkulessalen i Residenspalatset i München.

Programledare: Niklas Tamm

Musik som spelats i avsnittet

 • 20.03
  Mieczyslaw Weinberg - Symfoni nr 2
  Bayerska radions symfoniorkester. Dirigent: Mirga Gražinytė-Tyla
 • 20.42
  Wolfgang Amadeus Mozart - Pianokonsert nr 27 B-dur
  Francesco Piemontesi. Bayerska radions symfoniorkester. Dirigent: Mirga Gražinytė-Tyla
 • 21.15
  Ludwig van Beethoven - Leonorauvertyr nr 3
  Bayerska radions symfoniorkester. Dirigent: Mirga Gražinytė-Tyla