Frukostseminarium: Blåljus och svarta rubriker – om kriminaljournalistik

61 min
14 oktober bjöd vi in till #srfrukost, ett digitalt frukostseminarium om den svenska kriminaljournalistikens roll i samhällsdebatten. Hör hela seminariet i efterhand som podd här.

Lag och ordning tillhör de svenska medborgarnas viktigaste frågor och står högt upp på både nyhetsagendan och den politiska agendan. Hur förhåller sig den svenska kriminaljournalistiken till det? Finns det brott som tar mer plats än andra i nyhetsrapporteringen? Är det mest fokus på offer eller gärningsmän? Och hur har kriminaljournalistiken utvecklats över tid? Stämmer mediebilden i stort överens med verkligheten?

Seminariet inleds med ett samtal mellan moderator Erik Blix och Joakim Palmkvist, journalist och författare till sex böcker om mord och gängbrottslighet, som under snart 25 år bevakat kriminalitet för Sydsvenskan.

I inledningen hör du också Sveriges Radios vd Cilla Benkö.

Under seminariet medverkar också:

  • Linda Hjertén, kriminalreporter Aftonbladet
  • Amir Rostami, docent i kriminologi vid Högskolan i Gävle och Institutet för framtidsstudier
  • Simon Andrén, kriminalreporter Ekot (ersatte Evalisa Wallin, kriminalreporter och programledare P3 Krim, som skulle ha deltagit i seminariet men fick lämna återbud) 


Uppdatering förtydligande: I seminariet förekommer uppgifter om kostnader för fängelse och häkte/dygn i Sverige i dag, som härmed förtydligas.

Korrekta summor enligt Kriminalvården är (platskostnader per dygn i SEK):

Säkerhetsklass 1: 3.819 (här ingår även särskilda säkerhetsplatser vars kostnad är 5.723)
Klass 2: 3.207
Klass 3: 2.197
Snitt/anstalt: 3.198
Häkte: 3.132

Källa: Kriminalvården

Mer information här!