George Soros - Konspirationsteoretikernas måltavla

67 min
Berättelsen om hur en nästan 90-årig miljardär blivit nationalisternas fiende.

Den 27 oktober 2018 ska tre olika judiska församlingar just börja sin sabbatsgudstjänst i synagogan Tree of Life i Pittsburgh. Fem minuter senare går en man beväpnad med flera skjutvapen in i byggnaden och dödar 11 människor.


Mördaren och terroristen Robert Bowers som genomför masskjutningen, har bara timmar tidigare varit aktiv på Gab, en plattform på sociala medier för folk som anser att yttrandefrihet inte finns på andra ställen. På Gab har Bowers delat hat och hot, ofta riktat mot judar.

Ett namn är särskilt förekommande i Bowers hatretorik. Gång på gång nämner han en man som han påstår styr media. Finansmannen och filantropen George Soros. En miljardär som har blivit ett rött skynke inte bara på hatsajter, utan också för världsledare som Viktor Orbán, Donald Trump och Recep Tayyip Erdoğan.

P3 ID om George Soros handlar om finansmannen som har gett bort miljarder och åter miljarder i sin strävan efter det han kallar för "det öppna samhället". Han har kallats för “mannen som knäckte the bank of England” och hans namn är ständigt indraget i konspirationsteorier – ofta med antisemitiska undertoner.

Ett program av: Vendela Lundberg

Producent: Axel Winqvist

Tekniker: Fredrik Nilsson

Exekutiv producent: Ulla Svensson