Gör det själv – mode som tar saken i egna händer

55 min
Glöm att syslöjd skulle vara mossigt. Idag är gör-det-själv-modet på frammarsch och har tagit sig in i modevärldens finrum.

I veckans program berättar vi fyra historier om människor som tar saken i egna händer och skapar sitt eget mode, på olika sätt.

Vi träffar Josephine Bergqvist och Livia Schück – mer kända som designduon Rave Review – som har prisats för sitt sätt att omvandla gammalt till nytt och åtråvärt. Blommiga lakan, spetsgardiner och rutiga filtar blir i deras händer till nyskapande plagg som har fått stor uppmärksamhet i modevärlden.

Vi pratar med Kelly Smith, en av alla de som håller på med tie-dye-färgning (eller batik som det brukar kallas på svenska). Under pandemin har intresset för egen batikfärgning ökat rekordartat.

Vi träffar också Maisie Broome och Tony Tafuro i New York, som båda tillhör en ny kategori av kreatörer i modebranschen – så kallade Do It Yourself-designers. Det handlar ofta om konstnärer som aldrig tidigare har arbetat med mode, men som gör unika plagg de säljer direkt till konsument, ofta via sociala medier.

Och så besöker vi utställningen Boro – nödens konst på Östasiatiska museet i Stockholm. De trasiga, utslitna, lappade och omsorgsfullt lagade japanska boro-textilierna berättar om konsten att med knappa resurser överleva på en utsatt plats. Länge hade de låg status, men idag kopieras boro-föremål av lyxmärken och ställs ut som konst på museer över hela världen.

Musik som spelats i avsnittet

 • 10.14
  Michael Andrews - Goldfish
  Album: Me And You And Everyone We Know
  Kompositör: Michael Andrews
  Bolag: V2
 • 10.26
  Grateful Dead - Friend Of The Devil
  Album: Dead Set
  Kompositör: John Dawson, Jerry Garcia, Robert Hunter
  Bolag: Arista
 • 10.30
  Grateful Dead - Cumberland Blues
  Album: Europe -72
  Kompositör: Jerry Garcia, Phil Lesh
  Bolag: Warner Bros
 • 10.54
  Lama House - Otherworld
  Album: Otherworld
  Bolag: Epidemic Sound