Gör som odlingsinspiratören Johannes Wätterbäck (Farbror Grön) - satsa på kallsådd

24 min
Johannes odlar kallt, Henrik fixar sticklingar och Maj-Lis svarar på hur Andreas syrénhäck kan bli tätare.

Träd- och buskexperten Henrik Sjöman pratar sticklingar och visar hur de i Botaniska trädgården i Göteborg gör luftsticklingar direkt på trädet med hjälp av torv i en hård svart plastboll. Han går också igenom vad det är viktigt att tänka på när man vill föröka buskar och träd genom sticklingar och vilka sorter man typ inte kan misslyckas med.
Han uppmanar till att testa sig fram och ta hjälpa av kunniga personer med egen erfarenhet, i trädgårdsföreningar på kolonilotter och i grannskapet.

Johannes Wätterbäck, som driver bloggen och socialamediekontot Farbror Grön ihop med Theres Lundén, kallsår nästan allt. Grönsaker och sommarblommor sås i växthus eller pallkragar så tidigt som i januari och folk brukar höja på ögonbrynen när han berättar att han även odlar tomater kallt, i april. I år har han med lyckat resultat även sått paprika, gurka och vattenmelon kallt med hjälp av värmemattor och nästa år ska han testa att göra likadant med rotselleri, chili, kronärtskockor och aubergine.
- Lyckas jag med det är det inga växter som startar inomhus hos oss.

Växtskyddsexperten Maj-Lis Pettersson svarar på lyssnarfrågor bland annat om mjöldagg på druvor. Har du en fråga? Skriv till odla@sverigesradio.se

Medverkande: Maj-Lis Pettersson, Henrik Sjöman och Johannes Wätterbäck
Programledare: Gustaf Klarin
Reporter och producent: Åsa Wistedt