Grannen - den osynlige observatören

55 min
Vi kan inte undgå att höra dem, vi kan inte undgå att se dem och känna doften av dem. Våra grannar är ofta dem som kommer oss närmast utan att de är våra närmaste. En ofrivillig form av intimitet.

När Kropp & Själs Clara Lowden flyttar till ett hyreshus börjar oväntade saker hända.

Hyreskontraktet är fullt av regler gällande tapetsering, men det saknas information om hur relationen mellan oss grannar ska se ut. Vi bor här tillsammans och genom det är vi något för varandra - men vad?
Vi grannar besitter kunskap om varandra, ljuden och lukterna som sipprar mellan väggarna bildar ett pussel. Bråken, skratten, gråten, den brända middagen.
Vi ser varandra i alla stadier, i alla skepnader av oss själva. Nyklippta, nyskilda, uppklädda, ledsna och sjuka. Men exakt vad den andre vet om oss, exakt vad den andra hört, kan vi bara ana. I trappuppgången nickar vi och säger hej när vi går förbi. Som om vi hade tystnadsplikt. Vi är för nära varandra för att låtsas om varandra. För annars.. hur skulle det bli?
En dag händer något i hyreshuset som tvingar grannarna att kliva över den osynliga gränsen.

”En särskild konstruktion av avstånd och närhet, av likgiltighet och engagemang”. Så beskriver den tyske filosofen Georg Simmel vad grannskap är.

- Det han sätter ord på är verkligen något som är kärnan i grannskapet, nämligen ambivalens. Vi kan inte undgå våra grannar men det är samtidigt väldigt svårt att möta dem. Det säger litteraturforskaren Irina Hron som forskar om grannens roll i litteraturen.

- Grannen är en sorts projektionsyta, en person som har nästan samma adress, nästan samma väg hem, men inte helt. Vi är nästan lika varandra, men ändå inte. Och det kan vara irriterande. För det berör vårt behov av det privata, vårt behov av singularitet. Vi vill vara individer, vi vill vara individuella men så finns det plötsligt människor omkring oss som har nästan exakt samma lägenhet, som har nästan exakt samma väg hem, menar Irina Hron.

Gäster: Irina Hron, docent i tysk litteratur som forskar om litteraturvetenskap vid Göteborgs universitet, Martin Dribe, professor i ekonomisk historia vid Ekonomihögskolan, Lunds universitet.

Programledare Clara Lowden.
Producent Stina Näslund.
Programmet är förinspelat.

Musik som spelats i avsnittet

 • 10.04
  Fiktion - Prinsessrummet
  Album: Morfint
  Kompositör: Gustaf Lundh
  Bolag: Frukt Records
 • 10.33
  Fiktion - The monkey and the child
  Album: Epoché
  Bolag: Frukt Records
 • 10.56
  Fiktion - Wobble Trust
  Album: Burn that gloom
  Bolag: Jämmerdosa