Han flydde kriget: "Minnena är som en skräckfilm"

20 min
Det hände saker i Syrien som var som i en skräckfilm, men allt var på riktigt, säger Rami Hannak, som påminns om sina erfarenheter nu under Ukrainakriget. Flyktingar drabbas mer av psykisk ohälsa än genomsnittsbefolkningen. Nu tas en okonventionell metod fram för att hjälpa.

Två bröder och en kusin dödade av gevärskulor. En kusin dödad av en bomb. Rami Hannak har ännu inte sökt hjälp att bearbeta vad han varit med om, men ofta har han funderat på att göra det. Nu har han börjat leta efter en psykolog.

Runtom i världen är totalt omkring 84 miljoner människor på flykt, och psykisk ohälsa är ett stort problem för både individer och samhällen.

WHO har tagit fram en transdiagnostisk metod för att hjälpa människor med PTSD, depression och ångest, som nu testas i studier i bland annat Sverige och Nederländerna. Kan det bli en lösning på ett globalt problem?

I programmet hörs forskarna Ellenor Mittendorfer-Rutz och Anna-Clara Hollander från Karolinska institutet, Fredrik Saboonchi från Röda Korsets högskola och Rami Hannak, som flydde från Syrien till Sverige.

Reporter
Ylva Carlqvist Warnborg

Producent
Peter Normark
peter.normark@sverigesradio.se

Musik som spelats i avsnittet

 • 12.12
  Sound Effects Library - Boat, Storm - Storm At Sea: Heavy Wind And Water Spray, Weather Storms & Natural Disasters, Wind
  Album: Storms & Natural Disasters: Sound Effects
  Bolag: Hot Ideas
 • 12.27
  Johann Johannsson - Three Thousand Five Hundred and Ninety One Benches
  Album: Copenhagen Dreams: Music from the Film
  Bolag: NTOV / Cobraside