Har stränga covid-regler hjälpt? Ivan Garcia, Santiago de Chile

3:20 min
Utrikeskrönikan 25 november 2021.

Santiago de Chile, torsdag

Jag landade i Santiago i går. Det tog ungefär 90 minuter från det att jag klev av planet tills det att jag lämnade flygplatsen.

Det kan kännas som en lång tid, men jag måste säga att – under rådande omständigheter – gick det faktiskt fort.

Redan 100 meter från flygplansutgången möttes vi passagerare av unga personer klädda i blått och med walkie-talkies. De ledde uppfordrande oss genom angivna korridorer till en lokal med ett sextiotal bord, där lika många kontrollanter gick igenom våra papper eller digitala covid-bevis.

Jag uppskattade personalstyrkan till ungefär 170 personer, inklusive dem som tog de obligatoriska PCR-testerna för passagerare som inte validerat sina vaccinbevis.

Jag hade alla de papper som krävdes – så det gick smidigt för mig. Såg att andra brottades och svettades med att fylla i olika onlineblanketter på plats, medans vi andra som förberett resan mer noggrant gick förbi dem.

Chile har för närvarande regionens mest strikta inresebestämmelser.

Här är listan på kraven:

  • Negativt PCR-test taget före inresan.

  • Underskriven hälsodeklaration.

  • Vaccinbevis. Om vaccinerna togs utomlands, så ska de valideras av chilenska myndigheter och det gör man online före inresan. Det kan ta mellan två och fyra veckor.

  • Nytt PCR-test vid ankomsten, på själva flygplatsen.

Men även om man har gjort allt det där, så gäller fem eller sju dagars obligatorisk karantän beroende på om man har validerat vaccinpass eller inte

Och det är inte allt. De man bor hos under karantänen får också sitta i karantän fem eller sju dagar.

Kontroll genomförs varje dag i tio dagar. En uppföljning, på telefon eller online –- har redan hört om folk som rest hit och som får besök av inspektörer varje dag – för att kolla att man verkligen följer karantänen.

Dryga böter avskräcker från att bryta mot reglerna. Chile har alltså inte bara stuckit ut vad gäller den snabba vaccinationen, utan också vad gäller stränga covid-regler.

Jag undrar hur mycket det har hjälpt? Jag går till tabellerna, som säkert inte säger hela sanningen, men som åtminstone ger en fingervisning.

Vad gäller dödligheten, så ligger Chile i mitten i regionen. Jämfört med till exempel Mexiko, som knappt haft några restriktioner, har Chile färre döda i förhållande till folkmängden.

Det talar för att restriktionerna visst hjälper. Men jämfört med till exempel Sverige, som i omvärlden beskrivs som ett land med jämförelsevis slappa restriktioner, så har det coronastränga Chile 50 procent högre dödlighet.

Jag undrar om vi någonsin kommer att veta vad som begränsade smittan och dödligheten i corona och vad som inte gjorde det.

Under tiden får vi anpassa oss till ett corona-liv där det är bättre att lydigt skriva ut vartenda papper som krävs och följa de unga covid-kontrollanternas uppfordrande anvisningar utan protest. Eller?

Ivan Garcia, Santiago de Chile, för P1 Morgon
ivan.garcia@sverigesradio.se