Herbert Blomstedt hyllar Ingvar Lidholm

Här finns inget ljud
”Min enda strävan är det maximala uttrycket …” Radiosymfonikerna och dirigenten Herbert Blomstedt bjuder på ett musikaliskt porträtt av den kameleontartade svenske kompositören Ingvar Lidholm.

”Vi kan utan vidare konstatera att en mängd nya klangmöjligheter står färdiga att tas i bruk av tonsättare och vi måste pröva dem utan fördomar.”
Ingvar Lidholm

”Allt som man gör för första gången är etyder. Och för mig blir allting etyder eftersom jag skriver allting för förste gången – eller sista.”
Ingvar Lidholm

År 2021 skulle den svenske kompositören Ingvar Lidholm ha fyllt 100 år. Känd som medlem av det radikala tonsättarkollektivet Måndagsgruppen visade han sig vara något av en kameleont. Han vågade pröva allt från romantik, nyklassicism och expressionism till tolvtonsteknik, och hans verk spelades redan under hans livstid flitigt även utanför Sverige.

Sveriges Radios symfoniorkester visar Lidholms otroliga spännvidd i verk som Kontakion – ibland kallad dödsmässa, Poesis – där han ställer de individuella rösterna av en pianosolist, slagverk och en solokontrabas mot orkesterkollektivet – och Toccata e Canto, som blev den 24-årige kompositörens genombrott 1945.

Radiosymfonikerna leds av den legendariske dirigenten Herbert Blomstedt, som hade ett tätt samarbete med Ingvar Lidholm och som bland annat dirigerade uruppförandet av Poesis med Stockholmsfilharmonikerna i januari 1964. Blomstedt kommer att kommentera den här direktsända konserten, som även kommer att spelas in av SVT.

Sveriges Radios symfoniorkester. Solist: Johan Ullén, piano. Dirigent: Herbert Blomstedt.

Musik av Ingvar Lidholm (1921–2017).

1. Toccata e canto
2. Ritornell
Musikalisk intermezzo samt intervjuer med Herbert Blomstedt och Johan Ullén
3. Poesis
4. Kontakion, hymn för orkester.

Direktsändning från Berwaldhallen i Stockholm.

Extramusik i pausen:
Hilding Rosenberg: Flickans dans ur "Orfeus i stan
Kungliga Filharmonikerna. Dirigent: Marie Rosenmir

Programledare: Eva Maria Hux
Producent: Jan B Larsson
Musiktekniker: Erland von Heijne
Sändningstekniker: Ulf Östling