Historien om de svenska kaféerna

30 min
Kondis och kaféer präglade småstadslivet på 40- och 50-talet i Sverige. Men så kom televisionen och förändrade stadsbilden.

I Menys sommarserie "Historien om" handlar det om mat i olika sammanhang, och vad som har hänt  med våra matvanor över tid.

Ute i Europa var kaféerna exklusiva och endast för välbeställda besökare. I Sverige blev kaféerna viktiga samlingsplatser för alla invånare i den växande staden, då allt fler flyttade från landsbygden under efterkrigstiden.

I programmet hör du Peter Andersson, lektor i historia vid Örebro Universitet, Bibbi Widengren, ägare till Wedermarks konditori och bageri i Östersund, Katarina Lundström, historiker och kaféentusiast och Manne Mosten, ägare till kaféet Norra Station i Östersund.

Programledare är Henrik Brandt. Tekniker Björn Nitzler och producent Karin Grönberg.

Musik som spelats i avsnittet

  • 10.04
    Scott Hamilton - Stockholm Sweetnin'
    Album: Swedish Ballads… & More
    Bolag: Charleston Square Recordings