Historien om hummuskriget och kebabkampen

36 min
I Mellanöstern är till och med maten djupt politisk. Hör om couscous-striden, kebabkampen och varför libaneser, israeler, syrier och palestinier hävdar att hummusen är deras och att de gör den bäst.

Om maten som splittrar och förenar. Vi berättar om de läckraste rätterna och de mest spännande smakupplevelserna, som när våra korrespondenter åt fåröga och hjärna. Hör om fantasieggande namn på maträtter som "det som bränner fingret", "fågelns huvud" och "hans mammas mjölk". Desssutom om turkisk soft-power genom stjärnkocken Salt Bae som styckar gigantiska stekar och slänger salt på köttet med en teatralisk gest.

Johar Bendjellouls recept på hummus: 

Lägg tahini, sesampasta, citronsaft, vitlök och salt i en matberedare. Mixa i någon minut, tills tahinin tjocknar. Häll i kikärtorna - fortsätt mixa - samtidigt som du långsamt, långsamt spär ut med vatten - tills konsistensen blir len och krämig, som flytande sammet. (spiskummin och olivolja efter smak)

Medverkande: Johan Mathias Sommarström och Cecilia Uddén, Mellanösternkorrespondenter, Revend Shexo, Ekot i Malmö

Programledare: Johar Bendjelloul

Producent: Katja Magnusson 

Tekniker: Andreas Ericsson

Musik i avsnittet: Su Getir Bahoz