Historien om hur Sverige svängt om migrationen

15 min
Efter flyktingkrisen 2015 har Sveriges migrationspolitik varit historiskt åtstramad – sedan blev det krig i Ukraina. Hör om de tvära kasten och de avgörande ögonblicken.

Kriget i Ukraina är orsaken till den största flyktingvågen i Europa sedan andra världskriget – och just nu är de som flyr välkomna till Sverige. Alla de svenska riksdagspartierna röstade för det stora masskyddsdirektivet från EU.

– Det är svårt att säga vart det här tar vägen på lång sikt. Just nu är ju famnen öppen hos både staten och kommunerna, säger Pontus Mattsson, politikreporter på Ekot.

En av de som kommit till Göteborg är ukrainska Julia.

– Min mamma sa till mig att åka, för en av oss måste leva, säger Julia till Sveriges Radio.

Flyktingkrisen 2015

Under flyktingkrisen 2015 kom 163 000 personer till Sverige. Hör historien om Reinfeldts “öppna era hjärtan”-tal och Löfvens “mitt Europa bygger inga murar”.

Men pressen på regeringen blev för stor – man fattade beslut om id-kontroller vid gränsen. Även Miljöpartiet, det parti som har varit allra mest flyktingvänligt, tvingades gå med på det. Dåvarande språkröret Åsa Romson, som var vice statsminister, kunde inte hålla tårarna tillbaka.

Det är stor skillnad mellan hur det gick till 2015 och i dag, menar David Miliband, vd och ordförande för International Rescue Committee.

– Sverige och Tyskland tog ett stort ansvar 2015. I dag är EU beredda och även om det inte ännu finns på plats ett tydligt direktiv om omfördelning. Ironiskt nog är det de länder, Ungern och Polen, som blockerade i EU, som nu tar ett stort ansvar, säger David Miliband.

Ljud från: Filmarkivet, Ekots lördagsintervju, Reuters, SVT

Medverkande: Pontus Mattson, reporter på Ekot. David Miliband, International Rescue Committee.

Programledare: Marcus Nilsson

Producent: Dennis Jörnmark och Julia Juhlin Karlsson