Hönor, djungelhönor och dinosaurier – historien om världens vanligaste fågel

30 min
Lär känna världens vanligaste fågel. Hönan, som härstammar från djungelhönan, som är en sentida dinosaurie. En smart fågel, med rikt känsloliv och ett utvecklat språk!

Per Jensen tar emot i sitt hem i Östergötland. Här pickar vanliga hönor och djungelhönor. Pensionerade försökshöns som varit med i beteendestudier.

Per är professor i etologi – läran om djurs beteende – vid Linköpings universitet. Han har skrivit böcker om hundar och är nu aktuell med en bok om hönor: Världens vanligaste fågel - en kärleksförklaring till höns.

- Det var dags för en kärleksförklaring till hönsen, säger han. Dags att berätta hur de egentligen fungerar.

- Höns är omgärdade av så många myter och missförstånd. Man kallar dem virriga och dumma. Men det är fel. Höns är intelligenta och sociala. De har ett fantastiskt språk och ett rikt känsloliv.

Man uppskattar att det i hela världen finns 24 miljarder hönor. I Sverige värper 8 miljoner hönor våra ägg, och drygt 100 miljoner kycklingar slaktas varje år.

Per har tre vita Leghorn-hönor och fyra röda djungelhönor. Alla höns som finns idag härstammar från röda djungelhöns. De lever vilt i regnskogar i Sydostasien.

För ungefär 8000-9000 år sen domesticerades de och blev husdjur. De är hälften så stora, växer långsamt och lägger få ägg. Äggen är hälften så stora som vanliga ägg.

En modern värphöna värper ungefär 300 ägg under sin livstid, medan djungelhönorna värper 20-30 under sitt liv. Avel har gjort att slaktkycklingar växer till 2 kilos vikt på 35 dagar. En djungelhöna blir fullvuxen på ett år och väger då 800-900 gram.

- Men beteendet har inte förändrats så mycket, säger Per, som tycker sig se dinosaurierna i dem.

- När dinosaurierna dog ut hade en del av dem redan hunnit utvecklas till en sorts primitiva fåglar. Om man vill hårdra det så kan man säga att fåglar är sentida dinosaurier. Det är spännande att betrakta höns med de ögonen.

Musik som spelats i avsnittet

 • 10.06
  John Williams - Theme From Jurassic Park
  Album: Jurassic Park
  Bolag: Universal Music
 • 10.06
  John Williams - Journey To The Island
  Album: Jurassic Park
  Bolag: Universal Music Ireland Ltd.
 • 10.15
  Teresa De Sio - Bella 'mbriana
  Album: Teresa Canta Pino
  Bolag: UMG - Universal Music Italia srL.
 • 10.28
  John Williams - Jurassic Park Gate
  Album: Jurassic Park
  Bolag: UMG - Geffen*
 • 10.30
  Teresa De Sio - Bella 'mbriana
  Album: Teresa Canta Pino
  Bolag: UMG - Universal Music Italia srL.