Hur blir jag nöjd?

55 min
Att vara nöjd kan uppfattas som ambitionslöst och provocerande av omgivningen. Men är inte det vad varenda person i världen strävar efter? – att vara nöjd och tillfreds med sig sig själv och sitt liv. I Kropp & Själ undersöker vi begreppet nöjd och den svåra vägen dit.

Åsa Kruse, psykolog och författare till boken "Verklighetsglappet: att hantera sina krav och förväntningar", upplever att många personer brottas med att hantera kraven som ställs, från ens omgivning och sig själv. För ibland stämmer kraven och förväntningarna inte överens med den egna verkligheten.

– Att känna sig otillräcklig är krävande. Samtidigt är det fult att vara nöjd och det handlar om idealen som finns i samhället. Vi ska inte vara nöjda för det signalerar att vi raderar ut vår utvecklingsvilja och att vi inte längre har några mål. Men det finns sätt att tänka och handla för att finna tillfredsställelse, säger hon.

 I studion finns också psykologen Dan Katz med råd till dig som inte känner dig nöjd med livet.

– Det viktigaste är att inte vänta på att något ska kännas "rätt”. Känslan är ofta en dålig kompass. Men det är svårt för vi lever i någon sorts teater som ska förställa det lyckade livet, säger han.

Gäster: Åsa Kruse, psykolog och psykoterapeut och författare till boken "Verklighetsglappet", Bengt Brülde, professor, forskare och filosof, Göteborgs Universitet och Dan Katz, psykolog och författare.

Programledare: Ulrika Neideman Hjalmarson.
Producent: Ninos Chamoun och Alice Lööf.
Programmet är direktsänt.

Musik som spelats i avsnittet

 • 10.04
  Benny Andersson - Chess
  Kompositör: Benny Andersson, Björn Ulvaeus
  Bolag: Dgg
 • 10.06
  Miles Davis Quintet - My Funny Valentine
  Album: Cookin', Relaxin'
  Bolag: Two On One
 • 10.14
  Nils Frahm - Says
  Album: Spaces
  Kompositör: Nils Frahm
  Bolag: Erased Tapes Records