Hur har vår syn på hygien förändrats under historien?

42 min
No shower-rörelsen uppmanar till att vi borde duscha mindre och trenden växer nu i Sverige. Varför då? Varför började vi tvätta oss regelbundet? Dessutom - Blir vi mer poetiska om vi jobbar mindre?

Är elbilarna redo för den svenska vintern?

Det har varit kallt och snöigt i stora delar av landet under den senaste veckan vilket har orsakat problem i trafiken. Under förra veckan uppstod långa köer på E6:an där ett nytt problem uppdagades. Elbilar laddade ur i kylan och blev stående. Är det här ett problem vi kommer se oftare framöver? Vad kan man göra som elbilägare för att vara förberedd? Vi ringer upp Tobias Levin, stationsägare för bärgningsbolaget Assistancekåren i Helsingborg och Landskrona.

Borde vi duscha och tvätta oss mindre?

Antidusch-rörelsen uppmanar människor att tvätta sig mer sällan. Även hollywood-kändisar hakar på den här trenden och menar att man ska förlita sig på kroppens egna signaler för när man borde duscha. Hur kommer det sig att man en gång i tiden började lägga tid på hygien? Vi pratar med Karolina Wiell, universitetslärare i historia vid Mittuniversitetet och Karlstad universitet. 

Blir vi mer poetiska om vi jobbar mindre?

I Expressen skrev nyligen teologen och skribenten Joel Halldorf att vi behöver leva ett mer poetiskt liv genom att jobba mindre. Han menar att en fyra dagars arbetsvecka kommer kommer leda till mindre problem med psykisk ohälsa och stress. På vilket sätt? Vi gästas av Joel Halldorf och Caspian Rehbinder, arbetsmarknadsansvarig på tankesmedjan Timbro. För Caspian håller inte med om detta. 

Programledare: Daniel Alling

Bisittare: Louise Epstein

Producent: Ulrika Lindqvist

Musik som spelats i avsnittet

 • 15.31
  Mariah Carey - All I Want for Christmas Is You
  Album: The Christmas Album 2016
  Bolag: Columbia
 • 15.32
  Triad - Tänd ett jjus
  Album: Diamanter - 80-Talet
  Bolag: Parlophone Sweden
 • 15.33
  Wham! - Last Christmas
  Album: Les indispensables
  Bolag: Sony Music Media