Hur länge är man skild efter att man skilt sig?

40 min
Gift, ogift, änka, änkling och skild. Hur används civilstånden? Hur ska vi dämpa sorgen efter Sveriges EM-uttåg och kommer pensionsfrågan avgöra om Kristersson blir statsminister?

Just nu håller Moderaternas partiledare Ulf Kristersson på och undersöker om han kan få stöd för att bilda en regering. Ett parti som gärna vill se en moderatledd regering är Sverigedemokraterna, men Moderaterna och Sverigedemokraterna har olika inställning i pensionsfrågan. Kommer meningsskiljaktigheterna göra det svårare för Kristersson att bli statsminister? Mari Forssblad, politikreporter i SVT:s Agenda gästar.

Hur länge är man skild efter att man skilt sig?

I Sverige finns det fyra civilstånd. Gift, ogift, änka eller änkling samt skild. Om man skilt sig har man civilståndet skild tills man gifter om sig. Det är alltså inte möjligt att klassificeras som ogift om man skulle vilja det. Idag pratar vi med riksdagsledamoten Monica Haider (S) som vill ändra på reglerna. Medverkar gör även Margareta Brattström, professor i civilrätt vid Uppsala Universitet som berättar vad ett civilstånd är i juridisk mening och hur det används.

Också blir det eftersnack med dagens sommarpratare. Vi pratar med författaren Denise Rudberg som i sitt sommarprat utforskar en komplicerad relation till sin mamma. Även om så handlar det om förlåtelse, moderskap om konsten att gå vidare.

Programledare: Louise Epstein

Bisittare: Thomas Nordegren

Producent: Marie Liljedahl