Hur lär man femåringar samtyckeslagen?

40 min
Boken "Okej med dig?" har skickats ut till förskolor runt om i Sverige för att lära barn om vikten av samtycke. Hur gör man det? Christian Eriksen ska få en hjärtstartare inopererad, hur funkar den?

Det råder regeringskris efter att Vänsterpartiet under dagen valt att väcka misstroende mot Stefan Löfven och regeringen. Sverigedemokraterna, Kristdemokraterna och Moderaterna stödjer nu en nedröstning av regeringen. Vad väntar härnäst? Vilka alternativ finns? Vi ringer upp Ekots inrikespolitiska kommentator Fredrik Furtenbach direkt från Riksdagen.

Christian Eriksen ska få en hjärtstartare inopererad, hur funkar den?

Vi har tidigare pratat om den danske fotbollsspelaren Christian Eriksens hjärtstopp under EM-matchen mot Finland. Nu ska han få en hjärtstartare, en så kallad ICD inopererad för att kunna återuppta fotbollskarriären. Hur fungerar en sådan? Är det ett alternativ för andra med hjärtfel? Vi ringer upp Jens Olsson, hjärtläkare på Södersjukhuset

Hur lär man femåringar samtyckeslagen?

Förra veckan lanserades kampanjen och barnboken "Okej med dig?" av jämlikhetsstiftelsen Make Equal som har skickats ut till förskolor runt om i Sverige. Syftet är att barn redan i tidig ålder ska lära sig om samtycke och rätten till sina egna gränser med hjälp av övningar och situationer i boken. Hur går det till i praktiken och hur lär man detta till barn som i ung ålder är väldigt spontana? Vi har bjudit in Ida Östensson, ordförande för Make Equal och förskolläraren Ulrika Nordin för att höra mer om projektet och hur responsen har varit.

Programledare: Thomas Nordegren

Bisittare: Louise Epstein

Producent: Maria Bertell