I Hildas hus – berättelsen om Axel och Hilda Munthes kyliga kärlekshistoria

Här finns inget ljud
Axel och Hilda Munthe hade lättare att älska hundar eller tukta granar än att vara i varandras närhet. Följ med Katarina Wikars till Hildasholm i Leksand.

I gränslandet mellan det vilda och det tuktade ligger Hilda Munthes trädgårdar. Raviner, rabatter, djurkyrkogård, men inga gräsmattor. Och huset sen, där barnen spelade marionetteater och målade på väggarna och dyrkade sin mamma.

Axel Munthe var sällan där, rastlös och fullt upptagen med att bota sjukdomar någon annanstans. Hilda var till och med ensam på bröllopsfotot. I det patriarkala Dalarna skapade hon sin egen värld bakom murar, Shakespeare och gardenparties i Stengården.

Tillsammans med trädgårdsmästaren Ingemar Blomqvist, f d intendenten Pia Thunholm och konstnären Ebba Matz vandrar Katarina Wikars runt bland dagliljor och kistor med inskriptionen "Trogen men besviken".

Det som slår en efter alla rum, alla historier, alla föremål och stolta eller självömkande brev är att Axel och Hilda Munthe var två extremt kreativa människor, men som uppenbarligen hade lättare att älska hundar eller tukta granar än att försöka vara i varandras närhet. Hilda skickade ingen krans till Axels begravning, men hans tomma urna förvarade hon under altaret i sitt kapell i huset i Leksand.

Programmet sändes första gången 2009.