Ikoniska barnlåtar: Idas sommarvisa

31 min
Finns det någon barnvisa som gjort större avtryck på svenskarna än Idas sommarvisa? I dag sjungs den på varenda skolavslutning, men från början var den mest ett mellanspel för att få ihop scenerna i en av filmerna om Emil i Lönneberga.

Hur gick det till när Georg Riedel, jazzmusikern som bara gillade instrumentalmusik, fick uppdraget att skriva barnvisor till flera av Astrid Lindgrens filmer? Georg Riedel berättar om ett lite annorlunda samarbetssätt och om vikten av att kunna skrota en dålig idé.

I intervjuer från Sveriges Radios arkiv hör vi också Astrid Lindgren beskriva sitt författarskap, sin syn på barn och sin relation till gamla svenska visor.

Detta är berättelsen om hur djupaste allvar, ordkonst och ett otippat musikaliskt samarbete blir betydelsefullt för människor över hela världen.

Ikoniska barnlåtar är en serie om vår mest älskade barnmusik och i fokus står historierna om de svenska barnlåtar som blivit odödliga. Hur har de här melodierna och texterna blivit favoriter hos generationer av barn? 

En dokumentärserie från 2020 av Anna Charlotta Gunnarson och Agneta Karlsson.

Musiken som spelas i programmet hittar du under ”låtlistor” här ovanför.