Ingen rädder för clowner här: Peder Gustafsson, Bangkok

3:19 min
Utrikeskrönikan 4 oktober 2021.

Bangkok, måndag.

Ett gäng clowner i Singapore spred här om veckan oro, rädsla och ilska bland föräldrar till skolelever. Ett stort antal clowner sågs släntrade runt utanför entréerna till flera skolor i staden.

När clownerna upptäcktes var det flera rektorer som skickade en varning till elevernas föräldrar som uppmanades att säga åt sina barn att inte närma sig eller prata med clownerna. Meddelandet gjorde att många föräldrar fick panik och bestämde sig för att hämta hem sina barn från skolan.

En förälder berättade för lokala medier att hon blev både förvånad och förskräckt när hon fick meddelandet. En annan sa till en lokal Tv-kanal att personer i clowndräkt kan uppmuntra människor med ondskefulla avsikter att klä ut sig och vänta utanför skolorna för att där lura med sig barnen.

När ännu en förälder kom för att hämta sitt barn gick en av clownerna fram till henne och frågade om hon var intresserad av att registrera sin dotter till att gratis prova en privatskola. Clownerna visade sig alltså att vara ett marknadsföringstrick för en skola.

Det som förhoppningsvis skulle bli en lyckad marknadsföring av utbildning har nu slagit riktigt fel för de som låg bakom idén. Flera anmälningar har kommit in till polisen som behandlar ärendet på största allvar, och skulle det bli rättssak av det hela så riskerar dom ansvariga att dömas till böter för skapande av oordning i samhället.

Chefen och ägaren till utbildningsföretaget är nu mycket ångerfull. Han erkänner att idén som på kontoret verkade strålande inte fungerade så bra i verkligheten. Han har nu bett hela Singapore om ursäkt. Som förälder själv förstår han reaktionerna och sa att man nu har lärt av sitt misstag.

Här skulle historien kunnat ta slut, men så är det inte. Clowntricket uppmärksammades av två parlamentsledamöter i Singapore som nu vill se över möjligheten att införa restriktioner över hur man får klä ut sig på allmän plats för att inte skrämma upp folk.

Det har i sin tur fått välgörenhetsorganisationen Clown Doctors Singapore att reagera. Clown Doctors är ett gäng medicinskt utbildade clowner som åker runt till olika vårdinrättningar och roar barn som är sjuka. De är nu oroliga över att clowners ställning i samhället snabbt försämras. Vad de menar är att från att ha varit skratt och glädjespridare förknippas clowner allt oftare med gräsligheter och som något farligt som i filmen DET eller andra otäckingar i clowndräkt.

Även världens bästa clown 2017, singaporianen Edmund Khong, är orolig. Han brukar i normala fall genomföra runt 350 shower om året men säger nu att han märker av en allt större rädsla bland vuxna för clowner. Han är allvarligt orolig över att Coulrofobi som sprider sig i samhället. Det är en irrationell rädsla för clowner som kan orsaka panik och illamående hos känsliga personer. Clown Doctors Singapore, Edmund Khong och andra hel- och deltidsclowner planerar nu att genomföra en stor gala som ska återupprätta clownens rykte som de glädje- och skrattspridare dom är och återigen få barns föräldrar att uppskatta clownerna lika mycket som barnen och inte överföra eventuell clownskräck på nästa generation.