Ingvar Storm: Jag vill rikta ett varmt tack till publiken, panelen och alla som värnar om public service

7:36 min
Ingvar Storm – en av Sveriges Radios stora profiler tar nu välförtjänt semester på heltid. Efter nästan ett halvt sekels trogen tjänst på Sveriges Radio och 35 år som programledare för Spanarna i P1 kliver Ingvar av spanartåget. Här berättar han om beslutet att lämna över taktpinnen och programledarjobbet för Spanarna men påminner också om att programmet ju fortsätter att tuffa på i höst.

Ingvar Storm – vi har fått veta att du ska sluta - varför det? 

– Man blir ju inte yngre med åren. Även om man kanske gärna inbillar sig det att man är som en liten eternell. Men man blir ju inte det. Nu har jag hållit på med något väldigt länge. Det vill säga jag har arbetat här på radion i 50 år och jag är en sån person som har svårt att hinna med. Jag har lämnat väldigt mycket halvgjort bakom mig, sånt som jag väldigt gärna hade velat göra som jag inte hunnit göra som jag tänkte göra nu. 

Vad ska du göra nu?

– När det gäller sysslor så är jag intresserad av väldigt mycket. Jag gillar konst och antikviteter och jag tycker att det är trevligt att renovera ett väldigt gammalt hus nere på Gotland.  Sen tycker jag om att gå ut med hunden och laga mat. Jag är gärna mycket ute i naturen och brukar alltid ha ett ritblock med mig och tycker att det är trevligt att sitta och teckna. Sådant tar ju tid och det handlar om att få tid som man kan få låta gå.  

Men det är alltså inte så att det är Sveriges Radio eller några chefer som tycker att du ska lämna in handduken här?

– Nej, det är det inte. Det pågår ständigt diskussioner och radion utvecklas. Vissa programrubriker överlever och Spanarna har varit ett sådant program. Men nej det är ingen som har sagt åt mig att ”Nej nu får du inte fortsätta längre”, det är helt mitt eget beslut. Sen är det ju detta med att man åldras. Jag är ju 70-plussare så jag vill hinna med att göra annat också.

Programmet Spanarna i P1 fortsätter – vad vill du skicka med?

– Just ingenting. Jag har ju lämnat en del produktioner tidigare och program som jag jobbat med länge som "Metropol" och "På minuten" och jag har tagit som princip att inte ha några som helst synpunkter på vad de som efterträder mig gör. Jag tror att det kommer att vara väldigt skickliga erfarna människor och det vore förmätet att komma med råd och synpunkter. Det ska man inte göra, alla måste få sjunga efter sin näbb och förverkliga det de tror på.

Men ett litet tips?

– Nej. Ha ha. Jag har faktiskt inte det. Återigen det vore förmätet. Jag tror att de kommer att klara det med ackuratess alldeles på egen hand.

Har du några slutord?

– Ja det är att jag då – ett – vill rikta ett varmt tack till publiken som har gjort det möjligt för mig att ha det så himla roligt på jobbet.

Sen vill jag rikta ett varmt tack till den här arbetsplatsen och kanske framförallt till de som värnar om public service-idén. Världens bästa uppdrag. De som värnar om public service-idén vill jag tacka.

Och sen framförallt vill jag tacka de som medverkat i programmet. Panelmedlemmarna i spanarna, det är de som har gjort programmet och det är de som har gjort att jag har haft världens roligaste jobb.

Reporter: Magnus Viktorin
Producent: Ronnie Ritterland

Spanarna i P1 tar nu ett sommaruppehåll men programmet är tillbaka i höst.

Lyssningstips till sommarens spellista!

Under sommaren kommer det att släppas hittills ej publicerade reprisprogram från Spanarnas arkiv. Sök på "Spanarna" i vår app Svergies Radio Play.
Poddarna släpps varje fredag på "ordinarie spanartid" klockan 15:04.